NRK Meny
Normal

Må kutte 400 ansatte i LKAB

Jernmalmprisen falt hele 50 prosent i 2014. Det får konsekvenser for gruvedriftsselskapet LKAB.

Narvik havn anno 2014

For Narvik er alt som skjer med LKAB av stor interesse. Årlig skipes nærmere 20 millioner tonn malm ut over havna i Narvik.

Foto: (cc) Peter Krantz / Wikimedia Commons

Nå må selskapet, som har rundt 4.000 ansatte, redusere arbeidsstaben med 400 ansatte, melder Norrbottens Kuriren.

– Bakgrunnen er mindre lønnsomhet i konsernet. Prisen på jernmalm falt med hele 50 prosent i 2014. Det er dramatisk, sier selskapets kommunikasjonsdirektør Frank Hojem til NRK.

Han forteller at det skal kuttes i hele organisasjonen. Det gjelder også driften på norsk side, i Narvik.

– Vi håper å kunne løse dette gjennom frivillige avganger. Det er for tidlig å si hvor i organisasjonen vi blir nødt til å kutte, sier Hojem videre.

Vanskelige tider for gruvedrift

Det er ikke bare LKAB som sliter med et sviktende marked. I november i fjor fortalte NRK at Rana Gruber må si opp 50 ansatte for å få hjulene til å gå rundt.

Årsaken til at gruveselskapene opplever vanskelige tider, ligger langt utenfor våre trakter.

De tre største produsentene i verden har nemlig økt produksjonen betydelig, samtidig som forbruket har gått ned i Kina, opplyste administrerende direktør Frode Nilsen hos LNS i forbindelse med en tidligere sak.

– Vi må produsere flere tonn per ansatt enn det vi har gjort tidligere. Vi har allerede en høyeffektiv gruve. Nå må vi effektivisere den enda mer, sa han.

Vanskelig

Frank Hojem i LKAB forteller at de i utgangspunktet hadde tenkt å tilby personalet å bytte jobb eller begynne i nye gruveprosjekter. Når selskapet nå har sett nærmere på tallene for 2014, innser de at det ikke går lenger.

– Vi har nettopp investert i nye prosjekter. Så dette er en vanskelig tid, avslutter Hojem.