Hopp til innhold

Må gi opp «Kald Krig-museet»

Ingen penger i statsbudsjettet til det nye «Kald Krig-museet» i Bodø. – Veldig skuffende, sier to av ildsjelene som nå må legge prosjektet på is.

Karl Kleve og Kari Aasjord White

Karl Kleve og Kari Aasjord White er svært skuffet over regjeringen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Prosjektleder Karl Kleve sier han er veldig skuffet over at regjeringen ikke har satt av ei eneste krone til etableringen av det nye «Kald Krig-museet» i Bodø.

– I fjorårets statsbudsjett fikk vi inn en merknad om at dette var et viktig prosjekt, og det var det Kulturkomiteen i Stortinget som sto for. Vi hadde derfor et sterkt håp om at dette ville bli fulgt opp i årets budsjett.

Det nye «Kald Krig-museet» i Bodø er planlagt etablert i en 10.000 kvadratmeter stor fjellhall på Bodø Hovedflystasjon, det såkalte Anlegg 96, som en del av Norsk Luftfartsmuseum. Med tanke på neste års statsbudsjett er det søkt om 7 millioner kroner i statlige midler til realiseringen av prosjektet, men prosjektet er ikke en gang nevnt i forslaget til statsbudsjett.

– Alle spor blir borte

– Her snakker vi om å bevare og formidle en av de mest betydningsfulle sidene ved det moderne Nord Norges historie. I en tid hvor Bodø Hovedflystasjon snart legges ned. Om få år vil alle spor av fly- og forsvarsbyen Bodø bli borte etter som «Kald Krig-museet» var ment å skulle formidle denne historien, sier prosjektleder Karl Kleve.

Anniken Huitfeldt

Tidligere kulturminister Anniken Huitfeldt i Anlegg 96 for bare noen måneder siden. Her uttrykker hun begeistring for museumsplanene.

Foto: Einar Breivik / NRK

Tidligere i sommer var daværende kulturminister Anikken Huitfeldt på befaring i Anlegg 96 og på Norsk Luftfartsmuseum, der hun fikk presentert museumsplanene. Anlegg 96 inneholder en unik samling av fly og utstyr fra den kalde krigens dager. Til NRK sa Huitfeldt at hun betraktet museumsprosjektet som svært interessant, og ikke minst betydningsfullt, og at hun ville ta med seg planene inn i regjeringen.

Kulturminister Annikken Huitfeldt viser stor interesse for planene om å få til et Kald Krig-museum i Bodø. Museet er tenkt lagt til en tidligere topphemmelig fjellhall på Bodø Hovedflystasjon.

VIDEO: Kulturminister Annikken Huitfeldt viser stor interesse for planene om å få til et Kald Krig-museum i Bodø. Museet er tenkt lagt til en tidligere topphemmelig fjellhall på Bodø Hovedflystasjon.

– Kanskje ikke viktig nok

– Jeg vet ikke hvorfor den samme regjeringen nå sier nei til prosjektet. Kanskje fordi de ikke opplever denne historien som viktig nok, at de ikke ser den samme betydningen som vi gjør i hvordan «den kalde krigen» har påvirket samfunnsutviklingen i landsdelen vår.

Det sier Kari Aasjord White, som er konsulent og prosjektmedarbeider i det nye «Kald Krig-museet». Hun frykter nå at Anlegg 96, der «Kald Krig-museet» er planlagt etablert, må tømmes for utstyr og fly, og at hele anlegget blir murt igjen.

– Det vil være veldig synd om så skjer. For her er det store muligheter til å lage fantastiske opplevelser både nasjonalt og internasjonalt knyttet til den kalde krigens dager. Der folk vil få mulighet til å forstå denne helt spesielle tida, spenningen, dramatikken og frykten som eksisterte, sier Kari Aasjord White.