Må betale 340.000 etter kollisjon med politibil

Mannen som var tiltalt for å ha krasjet inn i en politibil med vilje i Alstahaug høsten 2013, er i Alstahaug tingrett dømt til betinget fengsel i 10 måneder.

Kollisjon med politibil i Alstahaug

En politibetjent pådro seg mindre skader, mens den nå domfelte mannen ble alvorlig skadet i kollisjonen.

Foto: Politiet

Prøvetiden er på to år, skriver Helgelendingen.

Tiltalte fikk også en bot på 20.000 kroner, og må betale 280.220 i erstatning for politiets kjøretøy, ifølge avisa. Sjåføren av politibilen fikk i tillegg en oppreisning på 40.000 kroner.

Retten kom fram til at domfelte har brutt straffelovens paragraf 229 og veitrafikklovens paragraf 31. På grunn av lang saksbehandlingstid er straffen gjort betinget med en prøvetid på to år, skriver avisa videre.

Tiltalte ble også fradømt førerkortet i to år og syv måneder. Denne tiden er nå utløpt.

Belastende for tiltalte

Mannens advokat, Stein Nilsen, sier til NRK at han synes det er en grei dom, men at saken har tatt for lang tid å få behandlet rettslig.

– Saken har dukket opp i pressen med jevne mellomrom. På den måten har min klient hele tiden blitt minnet på saken.

Helgelands Blad, som fulgte rettssaken, skriver i en artikkel 20. april at mannen og hans samboer har flyttet fra Helgeland for å kunne starte på nytt.

Nilsen forteller at hans klient vedtok dommen på stedet, og at han nå ønsker å legge saken bak seg.

– Påtalemyndigheten skal selvsagt gjøre sin vurdering av dommen, men jeg blir overrasket hvis de tar dette med videre i systemet, sier Nilsen.

Erklærte seg ikke skyldig

Saken strekker seg tilbake til natten 7. september 2013. Politibilen med fire betjenter var på vei til en bolig etter melding om husbråk. Men før de nådde frem, møtte de huseieren som kom mot dem i motsatt kjøreretning og i feil kjørefelt.

Mannen skal ha kommet rett mot politibilen, som da ikke klarte å svinge unna. Personbilen traff politibilen på venstre side og bilene møtte hverandre med stor kraft.

Sjåføren av politibilen ble fraktet til Helgelandssykehuset i Sandnessjøen med mindre skader, mens føreren av personbilen ble fraktet med luftambulanse til Universitetssykehuset i Tromsø med alvorlige skader.

Den tiltalte erklærte seg ikke skyldig da saken gikk for retten, og hevdet at han ikke hadde minner fra hendelsesforløpet. Men retten mente det ikke var tvil om hva som hadde skjedd. Tiltalte ble målt med en promille på 0,7 3,5 timer etter kollisjonen, ifølge Helgelendingen.

Ulykke langs fylkesvei 17 lørdag kveld

De to bilene kolliderte på fylkesvei 17 i Alstahaug.

Foto: Politiet

Spesialenheten for politisaker har også vært involvert. De har konkludert med at politibetjentene ikke kan klandres for ulykken.