NRK Meny
Normal

Må betale 2,3 millioner etter rorbubrann

Tre menn i 20-årene er i Lofoten tingrett dømt for å ha tent på en rorbu i Stamsund i 2013 og må betale 2,3 millioner i erstatning til forsikringsselskapet.

Brann i rorbu i Stamsund

Hendelsen skjedde i oktober 2013.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Påsatt brann i rorbu i Stamsund

Her er rorbuen sett utenfra. Bildet er tatt i etterkant av brannen.

Foto: Leserbilde

Det skriver Lofotposten.

To av mennene er også dømt til fengselsstraff på henholdsvis ni måneder og tre år og 11 måneder, mens den siste er dømt til 270 timer samfunnsstraff. Den ene må også betale 2170 kroner i erstatning for en vindusrute som han knuste.

De domfelte er fra henholdsvis Vesterålen og Lofoten, og må i tillegg til det ovennevnte, betale 500 kroner i saksomkostninger hver.

Brøt seg inn

De tre mennene befant seg den aktuelle kvelden på et lokalt utested, og bestemte seg for å bryte seg inn i en rorbu for å ha nachspiel. De tok seg inn ved å knuse ruta i inngangsdøren, står det i dommen.

Rorbua var delt på midten, og det var en leilighet i hver ende av bygningen. I den ene leiligheten, lå Somsri Khongchusri og sov. Hun våknet av bråket.

– Vi hadde lagt oss rundt midnatt, men våknet rundt klokken tre av høylytte mannsstemmer. De både pratet og bråkte veldig høyt slik at det var vanskelig å få sove, har Khongchusri tidligere fortalt NRK.

Somsri Khongchusri

Somsri Khongchusri har tidligere fortalt NRK om hvordan hun opplevde hendelsen.

Foto: John Inge Johansen / privat / NRK

Tente på

Mennene begynte etter hvert å drive hærverk i rorbua. Blant annet ble det knust en TV, og det oppstod en diskusjon om hvorvidt de skulle sette fyr på rorbua for å slette spor etter innbruddet.

To av de nå domfelte fant så en kanne diesel, som ble spredt rundt inne i rorbua. Sengene i overetasjen ble dunket og det ble helt diesel på gulvet i overetasjen og i trappa samt over store deler av stua. Etter dette ble rorbua påtent på tre steder, ifølge dommen.

– Ble redd

Khongchusri reagerte på at røykvarsleren begynte å pipe. Hun gikk derfor ned i første etasje og så ut av vinduet, hvor hun så røyk.

– Snart begynte røyk å sive inn i den delen hvor vi bor. Jeg stakk hodet ut av vinduet, og så to personer som gikk inn og ut av huset. I tillegg oppdaget jeg at et vindu var knust. Da ble jeg veldig redd, sa Khongchusri videre i den ovennevnte saken.

Hun kom seg ut av leiligheten sammen med sin sønn. Deretter ble det gjort forsøk på å slukke brannen. Også de tiltalte deltok i dette arbeidet, kommer det fram av domspapirene. Brannen ble slukket før brannvesenet nådde fram.

Brann i rorbu i Stamsund

Her ser vi noen av skadene som oppstod etter brannen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Enstemmig dom

I retten ble det diskutert hvem som hadde gjort hva, og i hvilken grad. Forsvarerne til to av de tiltalte anførte blant annet at deres rolle var liten, og at det dermed ikke kunne sies at de hadde medvirket i straffelovens forstand.

Men retten fant det likevel bevist utover enhver rimelig tvil at alle de tre tiltalte var inne i rorbua da den ble dynket i diesel. I dommen står det at både fysisk og psykisk medvirkning er straffbart.

Dommen var enstemmig.