Hopp til innhold

Lysfenomen synlig en rekke steder nord i landet: Nå vet vi hva det var

Fra flere steder i Nord-Norge meldtes det om sterke lysglimt på himmelen mandag kveld. Alt tyder på at det var bæreraketten til en satellitt som ble skutt opp fra USA.

lysfenomen, Ersfjord, rakett, UFO, fotosafari, nordlys, fjell

I Ersfjord på Kvaløya i Tromsø fanget Lars-Espen Langhaug dette motivet.

Foto: Lars-Espen Langhaug

Fotografvennene Lars-Espen Langhaug og Stig Brøndbo hadde rigget seg til i Ersfjorden på Kvaløya mandag kveld. Det var meldt mye nordlysaktivitet på himmelen. Klokka var rundt 23.

– Så fikk vi øye på et lys som beveget seg nordover, i samme bane som fly som skal lande i Tromsø. I starten var jeg overbevist om at det var et fly vi så, forteller Langhaug.

Han sjekket flyradarappen, men der var det ingen innflyvning på gang.

– Da ble jeg litt stuss. Så endret lyset på himmelen fasong og ble mer som en kjegle før den forsvant bak fjellene, forteller han.

Nå viser det seg at lysfenomenet kan ha vært bæreraketten til Landsat 9, en satellitt som ble skutt opp fra California mandag kveld norsk tid.

Synlig over hele Nord-Norge

Til Nordlys forteller Stian Dunvold at han ble oppmerksom på et sterkt lysglimt da han var på Grøtfjordstranda utenfor Tromsø. Han tok bilder av det ved 22-tiden.

– Veldig spesiell opplevelse. Aldri sett slik før, sier han.

Dunvold la ut bildene på Facebook og forteller at han etterpå fikk meldinger fra folk fra Svolvær i sør til Finnmark i nord som så det samme.

Lysfenomen observert fra Værøy

Jostein Kristiansen tok dette bildet fra Værøy 23.17 mandag kveld.

Foto: Jostein Kristiansen / NRK

Kan ha vært satellitt

Landsat 9 skal observere menneskelige og naturlige endringer på jordens overflate.

Delen som lyste opp var etter alt å dømme øvre del av bæreraketten som var på vei ned gjennom atmosfæren hvor den brant opp, skriver Marco Langbroek ved universitetet i Leiden på Twitter.

Centaur bærerakett

BÆRERAKETT: Marco Langbroek ved universitetet i Laiden mener lysfenomenet kan ha vært Landsat 9, en satellitt som ble skutt opp fra California mandag kveld. Den skal ha gått ned utenfor kysten av Storbritannia.

Foto: twitter.com/Marco_Langbroek/status/1442606218896367617

Bæreraketten dytter nyttelasten, altså satellitten, ut i den riktige banen i verdensrommet, før den styrter ned mot jorden igjen. På vei ned gjennomfører den en bremseavfyring, i tillegg til at den dumper drivstoff. Begge deler kan være synlig fra bakken.

Centauren som ble brukt i oppskytningen av Landsat 9

Dette bildet viser Centauren, eller bæreraketten, som etter alt å dømme skapte lysfenomenet. Centauren er det øvre trinnet i Atlas V-raketten, som frakter Landsat 9-satellitten.

Foto: Wikimedia / Wikimedia

Langbroek har drevet kartlegging av satellitter, og filmet fenomenet fra Leiden i Nederland. Han skriver at satellitten trolig har vært på vei ned over den britiske kystlinjen.

Fenomenet har også blitt observert i Sverige. Romforskeren Eric Stempels ved universitetet i Uppsala sier til Aftonbladet at han også tror det kan være Landsat 9-satellitten, selv om han stusser over at den brukte så lang tid på å komme seg til Sverige.

Stempels sier til avisa at det for noen uker siden ble bekreftet at et lignende lysfenomen skyldtes en russisk rakett med en satellitt.

Slukket

NRK har også fått en rekke tips av personer som har observert lignende lysfenomener. Jostein Kristiansen observerte lyset fra Værøy i Lofoten klokken 23.17 mandag kveld.

June-Kathrin Velsvik Klingberg så lyset fra Velsvik i Volda kommune, i sørvestlig retning på himmelen. Hun beskriver det som et hvitt lys med en hale av lys etter seg. Velsvik sier lyset dreide litt og endret litt form, som om halen smuldra opp. Etter noen

Lysfenomen på himmelen

June-Kathrin Velsvik Klingberg observerte lyset mandag kveld.

Foto: June Klingberg / NRK

minutter ble den lysende trekanten mindre, før den ble slukket. Til slutt slukket også det øverste lyset.

En annen tipser observerte lysfenomenet fra øya Landegode utafor Bodø. Dette var også ved 23-tiden.

Kommunikasjonsrådgiver Ørjan Vøllestad ved Andøya Space Education opplyser at de ikke har hatt oppskytninger mandag. Til iTromsø sier han at han ikke har noe sikkert svar på hva lyset kom av, men mener det kan være en satellitt som har truffet atmosfæren, en rakett skutt opp fra Russland eller en meteor.

Lysfenomen observert fra Digermulen i Lofoten

Dag Scherffenberg så lysfenomenet fra Digermulen i Lofoten.

Foto: Dag Scherffenberg / Privat
Laster Twitter-innhold