NRK Meny
Normal

Lyn tok livet av lamaer

– Et stort sjokk da jeg fant dyrene, sier Frank Pettersen fra Sømna.

Lyn tok livet av lamaer

TRIST: – Det var et stort sjokk, og jeg kjente jeg ble blank i øynene, sier Frank Pettersen om dette makabre funnet.

Foto: Frank Pettersen

Lamaer på Sømna

LAMA PÅ HELGELAND: Frank Pettersen og kona Anne Line har, blant mange andre dyr, også ni lamaer.

Foto: Frank Pettersen

Det var et grusomt syn som møtte Frank Pettersen på Kvaløya i Sømna onsdag denne uken, skriver Brønnøysunds Avis.

– Det var et stort sjokk, og jeg kjente jeg ble blank i øynene. Man blir veldig glad i dyrene sine, og da er det veldig trist å finne dem på denne måten, sier han til NRK.

Pettersen driver, sammen med sin kone Anne Line, et bruk med flere dyr, deriblant sauer, geiter og ender - i tillegg til en flokk med lamaer.

– Lamaene går fritt inne i en innhegning, som er på en god del mål. Vi ser dyrene med jevne og ujevne mellomrom. Så hadde det seg slik at jeg ikke hadde sett to av dyrene på noen dager, og bestemte meg for å dra ut å lete, forklarer han.

Det tok ikke lang tid før Pettersen fant de savnede dyrene.

Knapt 150 meter fra huset fant han det tre måneder gamle føllet Bellami og hennes storesøster, 15 måneder gamle Inka, døde, under det som først så ut som mystiske omstendigheter.

– Inka var i tillegg drektig, noe som gjorde det ekstra tragisk, sier Pettersen.

– Ikke rovdyr

Lamaer på Sømna

UVÆR: Da Pettersen begynte tenke over saken, kom han på at det hadde vært et voldsomt uvær sist helg. Her er en av de andre dyrene avbildet.

Foto: Frank Pettersen

Pettersen har tidligere mistet blant annet hund til gaupe, og hans første tanke var derfor at dyrene måtte ha blitt tatt av rovdyr. Men han kunne ikke finne noen bittmerker eller lignende skader på dyrene.

– Da måtte jeg begynne å tenke tilbake, og kom jeg på at det hadde vært et voldsomt uvær i helga som var. Kunne det være at lynet hadde tatt livet av dyrene, spør han retorisk.

Rovviltkontakt for Statens Naturoppsyn, Inge Nepås, ble dermed tilkalt, og han tok turen utover til Sømna i går.

– Jeg så raskt at her var det ikke rovdyr som var årsaken. Blodårene hadde kommet helt ut i skinnet. Jeg måtte konferere med mine kolleger, og det ser ut til at årsaken er lynnedslag, sier han til NRK.

– Har du opplevd noe lignende?

– Nei, det har jeg aldri gjort. Jeg har for så vidt ikke vært borti lamaer heller tidligere, sier Nepås.

– Har avlastning for barn og ungdom

Lamaene fikk Pettersen kjøpt for cirka tre og et halvt år siden. Han forteller at de ble kjøpt i Inndyr, og at de er hardføre dyr som tåler det nordnorske klimaet godt.

– Vi har avlastning for barn og ungdom her på gården i helger og ferier. Lamaer er veldig vennligstilte dyr som man fort blir veldig glad i, og derfor passer de veldig fint i dette arbeidet, sier Pettersen.

Det gjør tapet ekstra tøft, legger han til.

– Vi som driver med dyr, uansett hvilke dyr det er, blir veldig berørt når slike ting skjer. Jeg tror nok man ikke kan skjønne hvor tøft det er å finne dyrene sine døde, med mindre man selv driver med gårdsbruk, avslutter han.

Lamaer på Sømna

TØFT: – Vi som driver med dyr, uansett hvilke dyr det er, blir veldig berørt når slike ting skjer, sier Frank Pettersen.

Foto: Frank Pettersen