Luseplagen fortsetter

Oppdrettsnæringa har kun hatt betinget suksess i årets kampanje for å få ned tallet på lakselus.

Video Slår alarm om lakselus

FORTSETTER Å HERJE: Lakselusa lar seg foreløpig ikke knekke, viser nye undersøkelser.

Foto: Nyhetsspiller

Resultatet av tidenes største kampanje i vår og i sommer å få ned lusetallet på oppdrettslaks, varierer fra færre lus i nord til, mer lus i Hordaland og Sogn- og Fjordane. Og med høyere sjøtemperaturer, opplever oppdretterne nå en ny oppblomstring av lakselus.

Likevel mener oppdretterne at det går an å få bukt med luseplagen.

Gode resultater

– Jeg har opplevde at vi her i Vesterålen har fått til å lage så gode rutiner og utviklet samarbeid mellom oppdretterne at vi har oppnådd gode resultater, sier lakseoppdretter og daglig leder Eva Kristoffersen i selskapet Egil Kristoffersen & sønner i Bø i Vesterålen.

Kristoffersen er glad for at hun i år har klart å få ned tallet på lus, men hun tør ikke helt å erklære kampen for vunnet.

– Vi har sett at tallene varierer mellom de forskjellige lokalitetene i sjøen. Og nå ser vi påslag av nye lus på grunn av høyere sjøtemperaturer, sier Eva Kristoffersen.

Ikke fornøyd

Denne usikkerheten gjelder også sjømatnæringens egen interesseorganisasjon. Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening klarer ikke helt å skjule at han helst skulle sett at resultatene fra tidenes avlusingsprosjekt kunne vært bedre.

– Tallene har gått ned i mange selskaper, og i nord har det vært lite lus, sier Kvistad.

Det var på denne tida i fjor at luseplagen bidro til å forvitre omdømmet til oppdrettsnæringa. Næringa svarte kritikerne med å satte av millioner til bekjempelsen, men når alt ser ut til å bedres litte grann, slår lusa tilbake med en ny oppblomstring.

Må ta tida til hjelp

En lakseyngel med lakselus fra oppdrettsanlegget til Cermaq.

LUSEPLAGEN FORTSETTER: Høy sjøtemperatur fører til en oppblomstring av lakselusa.

Foto: farmedanddangerous.org

– Sjøtemperaturen går opp og vi ser en oppblomstring, men det prosjektet vi nå kjører for å få ned lusetallet, har et langt perspektiv, i første omgang tre år. Det betyr at luseproblemet ikke er løst over natta. Lusa lever i havet, og vi må skape kontroll med problemet i mæreren, sier Kvistad.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.