Luseplagen fortsetter

Oppdrettsnæringa har kun hatt betinget suksess i årets kampanje for å få ned tallet på lakselus.

Video Slår alarm om lakselus

FORTSETTER Å HERJE: Lakselusa lar seg foreløpig ikke knekke, viser nye undersøkelser.

Foto: Nyhetsspiller

Resultatet av tidenes største kampanje i vår og i sommer å få ned lusetallet på oppdrettslaks, varierer fra færre lus i nord til, mer lus i Hordaland og Sogn- og Fjordane. Og med høyere sjøtemperaturer, opplever oppdretterne nå en ny oppblomstring av lakselus.

Likevel mener oppdretterne at det går an å få bukt med luseplagen.

Gode resultater

– Jeg har opplevde at vi her i Vesterålen har fått til å lage så gode rutiner og utviklet samarbeid mellom oppdretterne at vi har oppnådd gode resultater, sier lakseoppdretter og daglig leder Eva Kristoffersen i selskapet Egil Kristoffersen & sønner i Bø i Vesterålen.

Kristoffersen er glad for at hun i år har klart å få ned tallet på lus, men hun tør ikke helt å erklære kampen for vunnet.

– Vi har sett at tallene varierer mellom de forskjellige lokalitetene i sjøen. Og nå ser vi påslag av nye lus på grunn av høyere sjøtemperaturer, sier Eva Kristoffersen.

Ikke fornøyd

Denne usikkerheten gjelder også sjømatnæringens egen interesseorganisasjon. Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening klarer ikke helt å skjule at han helst skulle sett at resultatene fra tidenes avlusingsprosjekt kunne vært bedre.

– Tallene har gått ned i mange selskaper, og i nord har det vært lite lus, sier Kvistad.

Det var på denne tida i fjor at luseplagen bidro til å forvitre omdømmet til oppdrettsnæringa. Næringa svarte kritikerne med å satte av millioner til bekjempelsen, men når alt ser ut til å bedres litte grann, slår lusa tilbake med en ny oppblomstring.

Må ta tida til hjelp

En lakseyngel med lakselus fra oppdrettsanlegget til Cermaq.

LUSEPLAGEN FORTSETTER: Høy sjøtemperatur fører til en oppblomstring av lakselusa.

Foto: farmedanddangerous.org

– Sjøtemperaturen går opp og vi ser en oppblomstring, men det prosjektet vi nå kjører for å få ned lusetallet, har et langt perspektiv, i første omgang tre år. Det betyr at luseproblemet ikke er løst over natta. Lusa lever i havet, og vi må skape kontroll med problemet i mæreren, sier Kvistad.