NRK Meny
Normal

Lurøy uten veiforbindelse til omverdenen

Ekstremværet har stengt alle veiene til kommunen. – Gir oss noen utfordringer, sier ordføreren.

Jordras på Lia i Lurøy kommune i Nordland

Jordras på Lia i Lurøy kommune i Nordland.

Foto: Frode Øwre

Bjørnar Skjæran

Ordfører Bjørnar Skjæran i Lurøy forteller at de har høynet den kommunale beredskapen.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen

Snøras har ført til at fylkesveg 17 er stengt på fire steder mellom Nesna og Gildeskål, melder Statens vegvesen, og veien blir ikke åpnet i dag. Det betyr blant annet at befolkningen på Lurøy er uten veiforbindelse til omverdenen, skriver Rana Blad.

– Det er klart at det skaper noen utfordringer for oss, sier ordfører Bjørnar Skjæran på skurrete mobildekning til NRK.

Det er nemlig fremdeles dårlig dekning i området, etter at oversvømmelser har rammet mobilnettet på Helgeland.

– Heldigvis har Statens vegvesen og Boreal fått opp en fergeforbindelse på rekordtid. Det skal de ha skryt for, sier Skjæran.

Men selv om det eksisterer en fergeforbindelse, får de stengte veiene følger for beredskapen knyttet til blant annet brann og helse.

– Vi har økt den kommunale beredskapen. Transport til sykehus vil ha noen begrensninger. Vi støtter oss på transport via luft og sjø.

– Hva sier folk om situasjonen?

– Det er klart at enkelte rammes mer enn andre. Heldigvis skjer dette i høytiden. Det hadde vært verre om dette hadde skjedd på en travel hverdag.

Jobber med å samle ressursene

Fylkesvei 17 har blitt en elv

STENGT: Fylkesvei 17 på Flostrand nord for Utskarpen i Rana er blant de stengte veiene. Dette synet møtte de som skulle forsøke å rydde veien, men de måtte til slutt gi opp.

Foto: Jon Paul Paulsen

Brannsjef Atle Henriksen forteller at de gjør det de kan for å holde en god beredskap i alle deler av kommunen, men at ras gjør det vanskelig å samle utstyr og mannskap.

– Vi har mannskap på den ene siden av raset, og brannutstyret på den andre. Det skaper en utfordring som vi jobber med å løse.

Henriksen forteller videre at det er en bru i Konsvikosen som kan stå i fare for å bli tatt av vannmassene, og som nå er stengt.

– Skjer det noe med den, vil det gi oss større utfordringer. Da vil 250 personer bli isolert fra resten av kommunen, sier Henriksen.

Flere stengte veier

Det er ikke bare i Lurøy uværet skaper problemer. En rekke veier er stengt som følge av dårlig føre eller ras.

Meteorologisk institutt varslet mandag opp mot 100 millimeter nedbør i løpet av tirsdagen og 150 millimeter nyttårsaften. Natt til tirsdag var det fortsatt ventet mye nedbør på årets to siste dager, men anslaget var noe redusert fra dagen før.