NRK Meny
Normal

Lures av pengesvindlere

Nå advarer politiet mot pengesvindlere i Nordland.

Sedler

Flere menn av utenlandsk opprinnelse har reist rundt i fylket i løpet av uken og forsøkt å svindle til seg penger av bedrifter.

Foto: Rainer Prang / NRK

svindel

Kari Nystad og Espen Svendsen ble begge forsøkt svindlet i dag på Rema 1000 butikken på Melbu.

Foto: Privat

Lørdag formiddag meldte Midtre Hålogaland politidistrikt om at en mann har forsøkt å svindle til seg penger ved veksling på Rema 1000 på Melbu i Vesterålen. Senere samme dag skjedde det samme på nytt.

– En mann i i 50-årene kom inn i butikken og fulgte nøye med rundt kasseområdet. Når han så et ledig øyeblikk gikk han mot kassen, sier butikkmedarbeider Espen Svendsen til NRK.no.

Svendsen var tilstede under det siste forsøket av svindlingen og er skremt av hendelsen.

– Det var utrolig ekkelt. Han virket så kald. Da vi sa at vi ikke ville veksle penger til han, fikk han det plutselig veldig travelt og sprang mot bilen, en hvit Mercedes Sprinter, sier han.

Mannen skal ha vært mørk i huden, ha mørkt hår og være kledd i joggedress.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende før. Mannen kjørte mot sentrum og jeg er redd han kan forsøke å svindle andre butikker, sier Svendsen.

Laster Twitter-innhold

Ikke unormalt

Det har den siste tiden vært flere tilfeller av pengesvindling i Nordland.

– Like sikkert som om at myggen kommer om sommeren, kommer pengesvindlerne til Nord-Norge. Dette opplever vi hver sommer, og det er et økende problem, sier operasjonsleder i Midtre Hålogaland politidistrikt Kåre Munkvold.

Nå advarer politiet mot pengesvindlere som bruker denne metoden for å lure til seg penger. Han oppfordrer butikker til å sende vekslerne til banken.

– Vi forsøker å informere butikker om denne problematikken og vi anbefaler at de holder seg unna vekslerne og sende de til banken.

Folk må være oppmerksomme mener Munkvold.

– Hvis noen ønsker å veksle noe som er over 50 kroner, bør det ringe en bjelle, sier han.

Skaper forvirring

Svindelen er gjennomført ved at man via veksling av pengesedler har skapt forvirring og på den måten lurt til seg større pengesummer.

– Vekslerne skaper masse forvirring rundt vekslingsprosessen og til slutt sitter de igjen med mye mer penger enn de egentlig vekslet for. Dette er erfarne folk som vet hvordan de skal gjøre det, sier operasjonslederen.

Mange tilfeller

Det har vært tilfeller av pengesvindling i Svolvær og Lødingen den siste uken. Helgeland politidistrikt merker også til økningen.

– Det har vært en veksler hos Europris i Sandnessjøen, han fikk ikke med seg noen penger, men han forsøkte å lure de ansatte, sier operasjonsleder Christina Sørensen.

Helgeland politidistrikt har fått inn flere bekymringsmeldinger om svindling den siste uka.

Laster Twitter-innhold

– Vi har mottatt flere telefoner fra butikkeiere på Mo der noen har forsøkt å svindle til seg penger.

Hun har inntrykket av at de fleste butikkene er orienterte om problemet.

– Det er på sommeren vi får inn flest meldinger, men vi tror at butikkene har varslet hverandre, sier Sørensen.