NRK Meny
Normal

– Det blir temperaturer opp mot 20 grader

Vest for Nordland ligger lavtrykkene i kø. Men øst for oss presser høytrykkene på.

– Jevnt over kan vi si at det blir ei fin værhelg i Nordland. Lørdag stiger temperaturene, og på Helgeland blir det sommertemperaturer på rundt 18 grader. Lenger nord blir det mellom 10 og 15 grader, sier vakthavende meteorolog Sevim Müller ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Skottinden speila seg

Skottinden speiler seg.

Foto: John I Berg

Nordland ligger midt mellom kraftige lavtrykk ved Island og høytrykk i øst.

– Lavtrykket vil gi kraftig vindfelt og fronter med nedbør inn mot Norge. Den gode nyheten er at de stort sett holder utenfor fastlandet. Det drypper kanskje ute på havet, men ikke på land, sier Müller til NRK.no.

Fjellbølger

Høytrykksryggen i øst vil gi et sørøstlig vindfelt.

– I Nordland må vinden krysse fjellene da blir det fjellbølger. Stedvis kraftig vind som varierer fra sørøstlig bris til stiv kuling, sier Müller.

Fjellbølger er et meteorologisk vindfenomen som oppstår når vind passerer et fjell som er en del høyere enn omgivelsene. Det dannes stående bølger oppover i luftmassene som kan sammenlignes med bølgene over og bak store steiner i elvestryk.

Den første bølgen dannes ved at vinden presses oppover foran fjellet og kan bevege seg nedover på lesiden av fjellet. Lenger unna fjellet i le og høyere opp i atmosfæren kan det registreres flere slike bølgebevegelser.