Bellona stiller seg svært undrende til oljebasepenger

Regjeringen lover penger til oljevernbase i Lofoten og Vesterålen, men sier ingenting om hvor den skal ligge. – Bevilgningen gir oss flere spørsmål enn svar, sier Bellona.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Oljevernbasen er et resultat av samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og Venstre og KrF. Olje- og energiminister hadde i dag med seg nyheten til Stokmarknes.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Olje- og energiminister Tord Lien hadde med seg 40 millioner kroner i sekken, øremerket til en ny oljevernbase, da han i dag kom til Stokmarknes i Vesterålen for å presentere den blåblå regjeringens rykende ferske statsbudsjett.

Men til tross for lovnader om penger vet ingen hvor basen skal etableres.

– Nå skal det jobbes videre med dette fram til jul, så vil vi ta en beslutning fram mot sommeren. Det er ikke klart fra regjeringens side hvor denne skal ligge, sier Lien til NRK.

Bellona stiller seg undrende

Sigurd Enge, rådgiver i Bellona

UNDRENDE: Sigurd Enge i Bellona forstår ikke hvorfor regjeringen bevilger penger uten å fortelle hva de skal gå til.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Regjeringen har som mål at basen skal være på plass allerede i løpet av neste år. Det mener miljøorganisasjonen Bellona er bra, men de synes samtidig det er svært underlig at regjeringen ikke har klart å bestemme seg for plasseringen.

– Det som forundrer meg er at de bevilger penger uten at de ser ut til å vite verken hvor anlegget skal ligge, hva det skal gjøre eller hvordan det skal disponere sine midler. Bevilgningen gir meg flere spørsmål enn svar, sier talsmann for oljesaker i Bellona, Sigurd Enge.

Det er samferdselsdepartementet som har ansvaret for å utvikle prosjektet i samarbeid med olje- og energidepartementet, nærings- og fiskeridepartementet og klima- og miljødepartementet.

Har en rekke ideer selv

Det skal i tillegg til oljevernbasen etableres en miljøbase. Enge har ingen formening om hvor basene bør plasseres utover at det bør være et sted hvor det er tilgang må den riktige kunnskapen og kompetansen.

– Jeg er først og fremst spent på hva regjeringen tenker. Vi har mange tanker om hva Lofoten og en miljøbase kan gjøre i forhold til å utvikle nye næringer, som algedyrking, blåskjelldyrking og lignende.

Oljevernbasen er tidligere omtalt som et plaster på såret for fredningen av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Planene om basen er et resultat av samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og Venstre og KrF.

Flere stortingspolitikere fra Nordland Frp har tidligere uttalt at en slik base vil være et skritt på veien for å åpne for oljeboring i regionen.

Få en oppsummering av statsbudsjettet med reaksjoner på under et minutt.