NRK Meny
Normal

Garanterer konflikter også i år

Oljedirektoratet planlegger seismikkskyting fra 29.juni i Nordland. Men heller ikke i år kan seismikkskipene forvente å få jobbe i fred og ro.

Demonstrasjoner mot seismikk

Demonstrasjoner: - det var ulike protester og demonstrasjoner mot olje-og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen i fjor.

Foto: Jens Kyed / NRK

- Jeg kan garantere at det også i år kommer til å oppstå konflikter mellom fiskeri og seismikk, sier styreleder Tom Tobiassen i Nordland Fylkes Fiskarlag.

Han legger til at selv om fiskere har vært med på å gi råd om at dette er den perioden der det er minst fiskeriaktivitet så er det aktivitet på de aktuelle områdene året rundt.

- Derfor kommer det til å bli konflikt, sier Tobiassen.

Aksepterer ikke seismikkskyting

Både årsmøtet og styret i Nordland Fylkes Fiskarlag har ved flere anledninger gitt uttrykk for at en ikke aksepterer seismikkskyting eller annen petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Sist saken ble behandlet var i styret i forrige uke der det blant annet ble uttalt at dette er kystnære, miljøsensitive og fiskerike områder, der seismisk aktivitet har ukjente innvirkninger på miljøet.

Vil ha utvidet erstatningsordning

- Det som imidlertid er viktig akkurat nå er at seismikkaktiviteten har en skremmeeffekt på fisk og at fangstratene går betydelig ned. Dette forårsaker store inntektstap ikke bare for fiskerne, men også for fiskeindustrien og hele samfunnet, sier Tom Tobiassen.

Nordland Fylkes Fiskarlag har derfor krevd at også andre deler av næringa må innlemmes i erstatningsordningen, opplyser Tobiassen.

- Som jeg allerede har nevnt er det dialog mellom fiskerne og Oljedirektoratet som har ansvaret for å gjennomføre de seismiske undersøkelsene. Vi har valgt en slik linje for at fiskerne skal bli minst mulig berørt. En slik linje står både jeg og styret i Nordland Fylkes Fiskarlag bak, sier Tobiassen.