Lover Hurtigrutesvar før ferien

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp)
lover å legge fram anbudspapirer for kystruta Bergen-Kirkenes før hun tar sommerferie.

Magnhild Meltveit Kleppa

LOVER ORDEN I PAPIRENE: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa lover at hun før sommerferien skal legge ut de nye anbudspapirene for kystruta fra Bergen til Kirkenes.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Kong Harald

DROPPER NOEN ANLØP?: Avtalen Hurtigruten har med regjeringa i dag er ikke lønnsom. Hurtigruten ønsker derfor de nye anbudspapirene fra regjeringen på plass, for å planlegge videre drift.

Løftet ble avgitt i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag, men statsråden sa ikke noe om når hun har tenkt å ta sommerferie.

Saken ble tatt opp av lederen i transport- og kommunikasjonskomiteen Knut Arild Hareide (KrF).

Han er glad for at det endelig ser ut til å gå mot en avklaring. For et knapt år siden beklaget Kleppas forgjenger som samferdselsminister, Liv Signe Navarsete (Sp), at hun ikke hadde greid å legge fram en sak for Stortinget om Hurtigruten.

Ulønnsom avtale

I en børsmelding i august 2008 opplyste selskapet at det ikke kunne stå ved den eksisterende avtalen. Departementet satte i verk et arbeid med å konkurranseutsette kystruta på strekningen Bergen-Kirkenes på nytt. Siden den gang har ingenting skjedd i saken.

I spørretimen etterlyste flere stortingspolitikere garantier fra statsråden om at seilingsmønsteret skulle bli minst like godt som i dag, med daglige seilinger sju dager i uka hele året.

Ragnar Norum, kommunikasjonsdirektør Hurtigruten

MÅ ENDRE PÅ SEILINGSMØNSTERET: Kommunikasjonssjef i Hurtigruten, Ragnar Norum, vil ikke si mye om hvilken alternativ trafikk Hurtigtruten planlegger, men sier at de har en plan.

Foto: NRK

Kleppa kunne ikke komme med løfter om dette, men gjorde det klart at Hurtigruten fortsatt skal være en viktig del av transporttilbudet langs kysten.

Truer med kutt i seilingsmønsteret

Administrerende direktør i Hurtigruten ASA, Olav Fjell, sa for et år siden at når anbudspapirene ennå ikke er kommet på plass, skaper det usikkerhet både for Hurtigruten og deres underleverandører.

Hurtigruten truer med å endre seilingsmønstret langs kysten, dersom det nye anbudet er for svakt økonomisk.

Kommunikasjonssjef i Hurtigruten, Ragnar Norum, vil ikke si mye om hvilken alternativ trafikk Hurtigtruten planlegger, men det blir spekulert i kutt av anløp og bare gå der de tjener mest penger.

– Jeg vil ikke spekulere i hva det blir, men det blir annerledes, opplyser Norum.

Har forståelse for Hurtigruten

Lederen i Stortingets transport- og kommunikasjonskomite, Knut Arild Hareide fra KrF, forstår at Hurtigruten legger alternative planer når det tar så lang tid å gjøre ferdig anbudspapirene.

– Jeg kan jo forstå at hurtigruta må gjøre dette, men jeg liker ikke dette. For jeg er redd denne planen ikke blir noen god plan for kystnorge, så jeg er bekymra for hurtigrutas framtid, sier Hareide.

Knut Arild Hareide

FORSTÅR HURTIGRUTEN:Lederen i Stortingets transport- og kommunikasjonskomite, Knut Arild Hareide fra KrF, forstår at Hurtigruten legger alternative planer, når regjeringa drøyer med anbudspapirene.

Foto: NRK