Hopp til innhold

– Jeg kunne lett tjent 10.000 på tre dager

Unge homofile gutter opplever at de blir overøst med tilbud om å selge kroppen på nettet. – 5000 kroner for et møte er ikke uvanlig, sier Haakon (17).

Haakon Gunnestad

FÅR SLIBRIGE MELDINGER: 17 år gamle Haakon Gunnestad fra Bodø har flere ganger fått forespørsel om å selge seksuelle tjenester gjennom nettsiden Gaysir.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

I Bodø sitter 17 år gamle Haakon Gunnestad med mobilen og blar seg gjennom noen av meldingene han har fått fra fremmende, eldre menn gjennom nettportalen Gaysir.

– Her har vi en mann på femti år som skriver «Noe spesielt du skal? Hjelper deg gjerne med penger. Ung pikk er absolutt verdt det».

Gunnestad er åpen homofil og bruker nettstedet Gaysir for å holde kontakt med likesinnede. Men stadig vekk opplever han at slibrige meldinger dukker opp i innboksen.

I løpet av bare én enkelt kveld på nettstedet har tenåringsgutten opplevd å få opptil fire konkrete forespørsler om å selge kroppen sin.

– Jeg kunne lett tjent 10.000 kroner i løpet av tre dager. Det er mye penger, men jeg ville aldri gått med på noe sånt.

Han forteller at flere av forespørslene kommer fra eldre menn i nærmiljøet. Andre tilbyr seg å reise nordover for å møte 17-åringen.

Lokket med 20.000 kroner

En kompis av meg fikk tilbud om å selge seg for 20.000 kroner. Man blir litt sjokket av å høre om sånt.

Haakon Gunnestad (17)

Gunnestad sier hans opplevelser på nettstedet er langt fra unike.

– Det er veldig vanlig å få spørsmål om man er «interessert i å tjene litt penger» . Nesten alle mine homofile venner har fått tilbud om å selge sex gjennom Gaysir.

Gaysir er et av Norges mest populære nettforum med 70.000 brukere i uken. Det prisvinnende nettforumet har fått ros for å skape en trygg og inkluderende nettverk for homofile og lesbiske. Men ikke alt som skjer inne på nettforumet oppleves like trygt.

En kompis av meg fikk tilbud om å selge seg for 20.000 kroner. Man blir litt sjokket av å høre om sånt.

(artikkelen fortsetter under)

Haakon Gunnestad

BRUKER NETTET FOR Å BLI KJENT MED JEVNALDRENDE: Gunnestad er åpen homofil og bruker nettstedet Gaysir for å holde kontakt med likesinnede. Men stadig vekk opplever han at slibrige meldinger dukker opp i innboksen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Hjertet mitt hamret og hendene skalv

Han skroller nedover profilen sin og viser fram flere av meldingene han har fått i løpet av den siste tiden.

– Her har vi en eldre mann som sier at han vil komme til Bodø og møte meg. «Knull vettet av meg. 5000 kroner for en helg», leser han opp for NRK.no.

Vet disse mennene at du bare er 17 år?

– Ja, det kommer klart fram i profilen min.

Første gang Gunnestad ble spurt om å prostituere seg var da han var 16 år.

– Allerede samme kveld som jeg opprettet en profil på Gaysir fikk jeg meldinger fra fremmende som ville møte meg mot betaling, sier Bodøgutten som forteller at han både ble redd og forvirret.

– På den tiden var jeg ikke åpen homofil og jeg ble veldig usikker på hvordan jeg skulle svare han. Jeg endte selvfølgelig med å avslå tilbudet, men hjertet mitt hamret og hendene mine skalv da jeg tastet ned svaret.

Videregåendeeleven sier han og vennene hans aldri ville solgt seksuelle tjenester, men frykter at andre unggutter kan la seg friste av pengebeløpene.

– Jeg tenker blant annet på gutter som ikke er åpen homofil, som bor på hybel, føler seg alene eller trenger pengene. Da er det ikke sikkert man tenker på konsekvensene, tror han.

(artikkelen fortsetter under)

Skjermdump - Haakon (17)

FLERE FORESPØRSLER: Her er en av meldingene som Gunnstad har fått.

Foto: NRK

Flere gutter enn jenter har solgt sex

Utenfor Prosenteret i Oslo durer bilene forbi på bare og grå januarveier.

Sosialkonsulent Andreas Pedersen Kikvik ved hjelpesenteret kjenner igjen problematikken om sexsalg via nettstedet, men sier det er vanskelig å vite hvor utbredt dette er.

Vi vet at gutter blir tilbudt penger for seksuelle tjenester gjennom nettsteder som Gaysir, men det er vanskelig å si hvor vanlig det er siden vi mangler forskning på dette feltet.

Sosialkonsulent Andreas Pedersen Kikvik

Årsaken er at det meste av forskningen rundt sexsalg dreier seg om kvinner og prostitusjon.

– Vi kjenner til at gutter blir tilbudt penger for seksuelle tjenester gjennom nettsteder som Gaysir, men det er vanskelig å si hvor vanlig det er ettersom vi mangler en del forskning på dette feltet, sier Pedersen Kikvik.

Han forteller at det likevel er utført enkelte undersøkelser som har avdekket at prostitusjon blant gutter er mer vanlig enn blant jenter.

– I aldersgruppen 16 til 18 år er det gjort en del undersøkelser. De viser at mellom to til fem prosent av guttene sier de har solgt sex. Det er dobbelt så mange som av jentene.

Han sier at til tross for at det er flere gutter enn jenter som oppgir å ha solgt kroppen sin, så er det flest jenter og kvinner som tar kontakt med Prosenteret.

– Prostitusjon knyttes til noe feminint

For å finne svar på hvorfor det tilsynelatende er få unge gutter og menn som varsler om prostitusjon, tar vi kontakt med Charlotte Ruud Granum.

Hun har skrevet masteroppgaven «Bakom de lukkede dører – En kvalitativ studie av fem menn som har erfaring med salg av sex».

De unge mennene jeg snakket med fortalte at de følte seg oversett i samfunnsdebatten. De reagerte på at det kun fokuseres på at jenter må sette grenser og lære seg å si nei.

Charlotte Ruud Granum, "Bakom de lukkede dører"

I oppgaven intervjuet Ruud Granum flere unge menn med prostitusjonserfaring.

Hun forteller at det tok lang tid før hun fant noen som ønsket å snakke om egne erfaringer og tror årsaken henger sammen med det hun forklarer som et dobbelt tabu.

– Prostitusjon oppleves av mange som noe feminint og et problem som kun angår kvinner. Det handler om de grunnleggende ideene vi har om kjønn der det er vanskeligere å forestille seg menn som ofre, spesielt når det er snakk om seksualitet. Ettersom prostitusjon i seg selv er tabubelagt, blir mannlig prostitusjon et dobbelt tabu, sier Ruud Granum.

Føler seg oversett

Hun mener det kan forklare hvorfor menn i mindre grad oppsøker hjelp og at det forskes lite på menn som prostituerer seg.

– De unge mennene jeg snakket med fortalte at de følte seg oversett i samfunnsdebatten. De reagerte på at det kun fokuseres på at jenter må sette grenser og lære seg å si nei. De følte seg rett og slett glemt.

– Hva var det som gjorde at de prostituerte seg?

– Det var veldig sammensatt. Noen var unge og usikre, noen trengte pengene mens andre igjen søkte spenningen. Det er mange ulike grunner til at noen begynner å prostituere seg. Ettersom dette er noe som det ikke snakkes så mye om er det også grunn til å tro at det er store mørketall.

(artikkelen fortsetter under)

Haakon Gunnestad

FORSTÅR AT UNGDOM BLIR USIKKER: – Det er mye penger det er snakk om og enkelte tenker nok ikke på konsekvensene.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Tror unge homofile kan føle seg presset

Tilbake i Bodø har Haakon Gunnestad lagt fra seg mobilen. Han sier han ikke lenger lar seg påvirke av forespørsler om å selge sex.

– Men jeg tenker på andre ungdommer som kanskje er mer usikre på seg selv. De kan føle seg presset til å ta i mot tilbud om penger i bytte for seksuelle tjenester.

– Skjønner du at noen unge gutter ikke klarer å avvise en slik forespørsel?

– Ja, det forstår jeg. Det er mye penger det er snakk om og enkelte tenker nok ikke på konsekvensene. Jeg tror også at ungdom som er i et miljø der de føler press om å ha penger til å gå på kafé, dra ut å spise og ha moteriktige klær kan føle at dette er en måte å tjene penger raskt på.

Selv kjenner han ingen som har prostituert seg.

– Samtidig tror jeg ikke noen på min alder ville innrømmet at de har solgt seg selv.

– Er det en del av hverdagen som ung homofil å få slike meldinger på nettforum?

– Jeg tror det kommer litt an på hvem man er, men jeg har et inntrykk av at mange unge homofile gutter blir sett på som sexobjekt på samme måte som enkelte unge jenter blir det. Det blir bare ikke snakket like mye om.

– Kan være veldig ubehagelig

Leder i Skeiv Ungdom, Line Halvorsrud, deler 17-åringens bekymring.

– At ungdom får meldinger med forespørsler om å selge seg er veldig uheldig. Ungdom er gjerne i en litt usikker fase i livet og da kan slike henvendelser være veldig ubehagelig.

Halvorsrud sier det er vanskelig å vite hvor mange ungdom som har fått tilbud om å selge sex.

– Vi vet at dette er noe som forekommer i ungdomsmiljø, men det er nok mer vanlig å høre at det er unge jenter som tilbys penger for seksuelle tjenester. Det er ingen grunn til å tro at homofile er mer utsatt for dette enn andre.

Gaysir: – Har gode sikkerhetsrutiner

Daglig leder i Gaysir, Jim Høyen

GJØR DET DE KAN: Daglig leder i Gaysir AS, Jim Høyen, sier de tar flere forholdsregler for å hindre at prostitusjon skjer gjennom deres nettside.

Foto: Privat

Jim Høyen er daglig leder for nettstedet Gaysir AS. Han sier de gjør det de kan for å forhindre prostitusjon.

– Vi er dessverre kjent med at unge gutter tilbys penger for seksuelle tjenester, men får vi konkrete henvendelser om dette tar vi alltid grep. Da sletter vi profilen til vedkommende og kontakter politiet. En slik opptreden er selvfølgelig helt uakseptabel.

Han sier at nettforumet på Gaysir har en aldersgrense på 16 år, men at det er vanskelig å kontrollere at medlemmene ikke er yngre ungdommer som lyver om alderen.

– Vi har ikke mulighet til å kreve fødselsattest eller på noen annen måte etterprøve at medlemmene faktisk har fylt 16 år. På dette området har derfor foreldrene et ansvar for å passe på hvilke sider barna deres bruker.

Som et landets mest populære nettforum med over 20.000 besøkende hver dag sier Høyen at sikkerhet for medlemmene er noe de tar på største alvor.

– Alle våre medlemmer får en melding fra oss med beskjed om hvordan man skal opptre på nettforumet. Vi har også en varslingsknapp tilknyttet innboksen, slik at brukere kan varsle Kripos om noe ubehagelig skjer.

– Vet dere hvor mange av deres medlemmer som får forespørsler om å gi seksuelle tjenester i bytte mot penger?

– Jeg er ikke kjent med at dette er utbredt eller noe som skjer i utstrakt grad.

– Blir trist av å tenke på at noen holder på en slik hemmelighet

I Bodø har mørket lagt seg utenfor vinduene etter nok en kort vinterdag.

Gunnestad tror ikke voksne er klar over mye som skjer inne på ulike nettforum og ønsker mer åpenhet rundt temaet.

– Jeg kjenner jeg at blir lei meg når jeg tenker på unge gutter som selger sex og som holder det skjult for venner og familie.

Tenåringsgutten vil gjerne at det blir mindre tabu å ta opp tema som prostitusjon i homofile miljøer.

– Jeg ønsker å stille opp i media for å advare jevnaldrende mot å la seg lokke til å selge seg. Samtidig vil jeg oppfordrer ungdom som opplever kyniske henvendelser om anmelde saken til politiet. Det kan godt hende at du selv er sterk og klarer å avslå tilbudet, men det er ikke sikkert nestemann er det.

Haakon Gunnestad

HÅPER PÅ MER ÅPENHET: Bodø-gutten håper at flere våger å si ifra hvis de opplever noe ubehagelig på nettet.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK