Lofoten og Vesterålen splitter det nye fylkesrådet

SV og Senterpartiet kommer inn i fylkesrådet, men er fortsatt uenige med Arbeiderpartiet om olje i Lofoten og Vesterålen. – Vi er enige om å være rykende uenige om oljeboring, sier ny fylkesråd for næring Mona Fagerås (SV).

fylkesrådet

OLJEMOTSTANDERE: Fylkesråd for næring, Mona Fagerås (SV), og fylkesråd for samferdsel, Willfred Nordlund, er enig med Arbeiderpartiet om å være uenig om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

En 27 år gammel odelsgutt fra Sortland og en lærer fra Vestvågøy går inn i de to kanskje mest krevende postene i det nye fylkesrådet.

I dag presenterte altså fylkesrådsleder Tomas Norvoll det nye fylkesrådet i Nordland. Det nye rådet består av 6 medlemmer, der Ap får tre, mens KRF, SV og Senterpartiet får en fylkesråd hver.

Men selv om partiene er enige om å samarbeide de neste fire årene – er de fortsatt uenige om man skal konsekvensutrede Lofoten og Vesterålen.

– Vi er enige om å være rykende uenige om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Olje er ikke en sak som skal opp før etter neste regjeringsskifte, sier den nye fylkesråd for næring Mona Fagerås (SV).

Hva som skjer dersom det konsekvensutredning av områdene i 2017, har hun ikke tenkt så mye på.

Tar to år av gangen

– Men dersom det blir for vanskelig å sitte i fylkesrådet sammen med Arbeiderpartiet må vi selvsagt ta en vurdering. Foreløpig lever vi godt med uenigheten, sier hun til NRK.

Fylkesråd for næring – Mona Fagerås (SV)

– Dette er drømmejobben. Næring var SVs førstevalg, vi ønsker å vise at vi har mye god næringspolitikk, sier fylkesråd for næring Mona Fagerås (SV).

Foto: NRK

Fylkesråd Tomas Norvoll (Ap) sier at Lofoten og Vesterålen ikke har vært noe stort tema i forhandlingene.

Dersom ting skulle forandre seg om to er det vi fortsatt enige om så mye at dette ikke vil skape problemer. Vi er først og fremst opptatt nå av å utvikle den oljenæringen som er i fylket, sier han.

Lite næringserfaring

Fagerås er opprinnelig lærer og har vært kommunepolitiker i Vestvågøy i 12 år, en kommune som er stor innen reiseliv og sjømatnæringen.

– Det går godt i Nordland, vi har jo sett i valgkampen at Erna Solberg har vært her og solet seg i glansen av nordnorsk næringsliv. Grunnen til at det går så godt i Nordland, er at vi har så mange bein å stå på. Vi har fiskeri, havbruk, landbruk, industri og reiseliv, sier hun til NRK.

Det nye fylkesrådet:

Fylkesrådsleder – Tomas Norvoll (Ap)
Fylkesråd for utdanning – Hild-Marit Olsen (Ap)
Fylkesråd for plan og økonomi – Knut Petter Torgersen (Ap)
Fylkesråd for samferdsel, nestleder – Willfred Nordlund (Sp)
Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse – Ingelin Noresjø (KrF)
Fylkesråd for næring – Mona Fagerås (SV)

Det nye fylkesrådet i Nordland

Det nye fylkesrådet, f.v, fylkesråd for næring – Mona Fagerås (SV), fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse – Ingelin Noresjø (KrF), fylkesråd for samferdsel, nestleder – Willfred Nordlund (Sp), fylkesråd for plan og økonomi – Knut Petter Torgersen (Ap), fylkesråd for utdanning – Hild-Marit Olsen (Ap) og fylkesrådsleder – Tomas Norvoll (Ap).

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK