NRK Meny
Normal

Lofoten kan bli uten flyforbindelse

Vi vurderer å ta ut Leknes i sympatistreik, sier Luftfartens Funksjonærforening.

Strikevakter på Brønnøysund lufthavn

LFF vurderer å ta ut sine medlemmer i streik på Leknes Lufthavn. Dette bildet viser streikende LFF medlemmer ved Brønnøysund Lufthavn.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Svolvær ble tatt ut som en del av flyplasstreiken som har rammet Nord-Norge. Luftfartens Funksjonærforening (LFF) vurderer nå å ta ut Leknes i sympatistreik.

– Widerøe omdirigerer all trafikken fra Svolvær til Leknes. Det er en form for streikebryteri, og vi vurderer derfor å ta ut Leknes i sympatistreik, sier Asbjørn Wikestad, leder i LFF.

Det er riktignok flyplass på øya Røst, men dit kommer man som kjent ikke med bil.

(saken fortsetter under)

Asbjørn Wikestad

– Vi vurderer om han skal ta ut Leknes Lufthavn i sympatistreik, sier Leder i LFF Asbjørn Wikestad.

Foto: Johan B. Sættem / NRK

Sympatistreik

LFFs medlemmer på Leknes jobber i Widerøe, og omfattes ikke av avtalen LFF er i streik for.

– De som eventuelt tas ut i streik på Leknes er Widerøe ansatte. Denne konflikten gjelder ikke deres lønn eller arbeidsbetingelser. Dersom de tas ut i streik er det derfor i sympati med de streikende i Svolvær, sier Wikestad.

Widerøe sier de ikke driver streikebryteri. Silje Brandvoll i selskapet sier Wikestad vet Widerøe ikke driver streikebryteri.

– Det er ikke streikebryteri, og det vet Wikestad. Widerøe er ikke part i konflikten. Dette gjelder et uavhengig selskap som leverer tjenester til Widerøe, og når de er rammet av streik har vi anledning til å midlertidig oppheve kontrakten med det streikerammede selskapet, sier Brandvoll.

(saken fortsetter under)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fastlåst konflikt

– Riksmeglingsmannen er pålagt ved lov å kalle partene inn 11. april. Det er vanskelig å si hva som kommer ut av det. Det kommer an på om arbeidsgiverne har tatt til vettet, sier Wikestad.

Odd M. Nymoen, forhandlingssjef i NHO Luftfart bekrefter at situasjonen er fastlåst.

– Jeg håper selvfølgelig på en løsning, men jeg opplever situasjonen som fastlåst. Streiken blir jo utvidet fra og med 12. april, sier han.