NRK Meny

Lofoten kan bli uten flyforbindelse

Vi vurderer å ta ut Leknes i sympatistreik, sier Luftfartens Funksjonærforening.

Strikevakter på Brønnøysund lufthavn

LFF vurderer å ta ut sine medlemmer i streik på Leknes Lufthavn. Dette bildet viser streikende LFF medlemmer ved Brønnøysund Lufthavn.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK
Journalist

Artikkelen er flere år gammel.

Svolvær ble tatt ut som en del av flyplasstreiken som har rammet Nord-Norge. Luftfartens Funksjonærforening (LFF) vurderer nå å ta ut Leknes i sympatistreik.

– Widerøe omdirigerer all trafikken fra Svolvær til Leknes. Det er en form for streikebryteri, og vi vurderer derfor å ta ut Leknes i sympatistreik, sier Asbjørn Wikestad, leder i LFF.

Det er riktignok flyplass på øya Røst, men dit kommer man som kjent ikke med bil.

(saken fortsetter under)

Asbjørn Wikestad

– Vi vurderer om han skal ta ut Leknes Lufthavn i sympatistreik, sier Leder i LFF Asbjørn Wikestad.

Foto: Johan B. Sættem / NRK

Sympatistreik

LFFs medlemmer på Leknes jobber i Widerøe, og omfattes ikke av avtalen LFF er i streik for.

– De som eventuelt tas ut i streik på Leknes er Widerøe ansatte. Denne konflikten gjelder ikke deres lønn eller arbeidsbetingelser. Dersom de tas ut i streik er det derfor i sympati med de streikende i Svolvær, sier Wikestad.

Widerøe sier de ikke driver streikebryteri. Silje Brandvoll i selskapet sier Wikestad vet Widerøe ikke driver streikebryteri.

– Det er ikke streikebryteri, og det vet Wikestad. Widerøe er ikke part i konflikten. Dette gjelder et uavhengig selskap som leverer tjenester til Widerøe, og når de er rammet av streik har vi anledning til å midlertidig oppheve kontrakten med det streikerammede selskapet, sier Brandvoll.

(saken fortsetter under)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fastlåst konflikt

– Riksmeglingsmannen er pålagt ved lov å kalle partene inn 11. april. Det er vanskelig å si hva som kommer ut av det. Det kommer an på om arbeidsgiverne har tatt til vettet, sier Wikestad.

Odd M. Nymoen, forhandlingssjef i NHO Luftfart bekrefter at situasjonen er fastlåst.

– Jeg håper selvfølgelig på en løsning, men jeg opplever situasjonen som fastlåst. Streiken blir jo utvidet fra og med 12. april, sier han.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.