Ordfører om nettbrudd: – Ekstremt uholdbart

Store deler av Lofoten har vært rammet av nettbrudd i over to døgn. I verste fall kommer ikke nettet tilbake før om to uker.

Uvær i Hamnøy i Moskenes

Sjøen slår inn over E10 ved Hamnøy Moskenes tirsdag ettermiddag. Veien var stengt og måtte repareres. Også bredbåndet ble borte i Lofoten.

Foto: Tommy Johansen

Ordfører Jonny Finstad, Vestvågøy kommune

Ordfører i Vestvågøy kommune, Jonny Finstad (H)

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Til sammen mer enn 2000 bredbåndskunder i Vestvågøy, Flakstad og på Røst er uten Internett, etter brudd i en sjøkabel utenfor Stamsund, skriver Lofotposten.

– Det er ekstremt uholdbart at vi i 2015 er på andre døgnet uten nettforbindelse. Det er en utrolig viktig del av infrastrukturen for at samfunnet skal gå rundt, sier ordfører i Vestvågøy, Jonny Finstad (H) til NRK.

Han får selv ikke sendt e-post gjennom kommunens system og flere hundre kommunalt ansatte får ikke utført jobben sin.

Frustrert ordfører

Tirsdag formiddag forsvant nettforbindelsen under stormen som herjet fra Helgeland til Lofoten. Telenor-kunder i offentlig og privat sektor blir nå rammet og flere butikker må kjøre reserveløsninger for kortbetaling.

Det er ikke lenge siden forrige gang Lofoten var rammet av bredbåndsbrudd. Beredskapen må bli bedre, mener ordføreren.

– At Telenor ikke har reserveløsninger lammer hele lokalsamfunnet. Vi har fått omtrent null informasjon og vet ikke når nettet vil komme tilbake. Vi er temmelig frustrerte.

Prøver å løse problemet

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Ifølge Lofotposten har Telenor ett kabelskip i Norge, men dette ble onsdag sendt til Sogn og Fjordane på grunn av dårlig værmelding i Lofoten. Telenor jobber nå med alternative løsninger.

– Vi prøver nå å se om det er mulig å koble seg inn på Lofotkraft sin fiber eller skjøte kabelen ved hjelp av dykkere, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen til Lofotposten.

Hvis ikke det går kan det i verste fall ta to uker før nettet er tilbake.

– Det er nok realistisk å snakke om to uker. Dette er en jobb som er utrolig væravhengig, sier Amundsen til avisa.