NRK Meny
Normal

LO kaster seg inn i kampen for å bevare flystasjonen på Andøya

Norges største fagforening mener fremtiden til Andøy-samfunnet blir den viktigste saken for dem i forbindelse med Forsvarets langtidsplan.

Tor-Arne Solbakken

LOs nestleder Tor-Arne Solbakken vil kjempe for å bevare Andøya flystasjon.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Det er viktig både for Forsvaret og de sivile aktivitene som er knyttet til anlegget å bevare flystasjonen på Andøya. Det er ingen hemmelighet at Andøya vil komme på toppen prioriteringslista i vår arbeid med langtidsplanen til Forsvaret, sier Tor Arne Solberg, som nestleder i LO.

Tidligere i juni la forsvarsministeren frem regjeringens langtidsplan for Forsvaret. Der anbefalte regjeringen å legge ned Andøy flystasjon og erstattes den med en framskutt base for maritime overvåkingsfly på Evenes.

1 av 5 blir berørt

Solberg vil heller flytte den planlagte fremskutte jagerflybasen fra Evenes, og samle både kampfly og overvåkningsfly på Andenes.

– Vårt klare forslag er at man prioriterer Andøya og lar være å bygge opp Evenes, som i prinsippet er en nedlagt flystasjon Det vil bli veldig mye dårligere og veldig mye dyrere å legge ned Andøya, sier Solberg.

300 arbeidsplasser står i fare dersom regjerigen får flertall for sitt ønske om å legge ned Andøy-basen - ifølge kommunen berører det en av fem innbyggere i kommunen.

– Det er viktig for oss å peke på at dette ikke bare er relatert til Forsvaret. Blir flystasjonen nedlagt blir det vanskelig for rakettskytefeltet å overleve. Det er også viktig for for beredskap og redning for dem som oppholder seg til havet. Her er vi nødt til å se alt i sammenheng, sier han.

– Stortinget vil berge Andøy

2500 andøyværinger møtte opp i protest og dannet en lang menneskelig lenke da forsvarsministeren besøkte Andøy forrige uke.

I møtet med de ansatte på flystasjonen stod Ine Eriksen Søreide fast på at nedleggelsen er en riktig avgjørelse.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Andøy-ordfører Jonni Solsvik

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide besøkte Andøy og ordfører Jonni Solsvik forrige uke.

Foto: Fredrik Sørensen, Bladet Vesterålen

– Vi vil styrke forsvaret i nord og et viktig tyngdepunkt av fremtidens forsvar vil ligge i Nord-Norge, men vi må ta noen valg og ett av de valgene innebærer en nedleggelse på Andøy, sa forsvarsministeren.

Andøy-ordfører Jonni Solsvik er overbevist om at Stortinget vil berge Andøy flystasjon når saken skal behandles etter sommeren.

– Regjeringen vil ikke snu, men jeg føler meg skråsikker på at Stortinget aldri vil stemme for å legge ned flystasjonen, sier Jonni Solsvik (H).

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.