Hopp til innhold

Livredd sønnen blir ensom med kommunens løsning: – Kjenner det dypt i pappahjertet

I syv år har foreldrene forsøkt å skaffe et bofellesskap til sønnen deres, som har autisme. Situasjonen har vært krevende lenge, og ifølge kommunen blir det ikke noe kjapp løsning med det første.

Trond og Tord

FAR OG SØNN: Tord Haug Danielsen(t.v.) og Trond Danielsen trives under samme tak. Men etter at Tord fylte 20 år er det på tide å flytte ut. – Han er jo stort sett en selvdreven type, som jobber fulltid, sier pappa Trond.

Foto: Privat

– Mennesker med autisme er jo per definisjon, asosiale. Så hvis han får seg en egen leilighet og isolerer seg, så hadde nok han syntes det var greit. Men det er ikke rett.

Trond Danielsen er faren til Tord Haug Danielsen. En 20 år gammel gutt fra Rana i Nordland, med infantil autisme, også kalt barneautisme. Det betyr at diagnosen ble oppdaget allerede før Tord fylte tre år.

Tord Danielsen

Tord Haug Danielsen har stått på venteliste for et kommunalt bofellesskap i over syv år.

Foto: Privat

20-åringen bor i dag hjemme hos foreldrene på Utskarpen. Selv om han stort sett er en selvdreven ung mann med fulltidsjobb, så er han avhengig av assistanse.

Men hittil har tilbudet fra Rana kommune latt vente på seg.

– De vil at han skal kjøpe seg egen leilighet, og rent økonomisk så klarer han å mestre det. Men det vil vi ikke, fordi vi vet at han kommer til å isolere seg. Han kommer til å sitte alene når han er ferdig på jobb, forteller Trond.

Derfor venter de fremdeles på et bofellesskap. Og det er de langt ifra alene om.

Ventelister over hele landet

For i Rana står tre firedeler av dem som har behov for en kommunal bolig, på venteliste, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. De samme tallene finner vi i Hammerfest og Steinkjer, mens det i Oslo og Stavanger gjelder en av fire.

Julia Gruben, leder på tildelingskontoret i Rana kommune, kjenner ikke til historien til akkurat denne familien, men sier at de lange ventelistene er en stor utfordring.

– Jeg har forståelse for at familiene opplever situasjonen som vanskelig. Det er en utfordring som har vart over flere år, og vi har ikke noen kjapp løsning på det, dessverre. Men vi gjør det vi kan for å forbedre det, sier Gruben.

Hun forklarer at det i Rana skal gis 7,5 millioner kroner ekstra i 2021, nettopp for å forbedre tilbudet. I 2022 skal beløpet økes til 15 millioner kroner.

Flere i samme situasjon

For et par uker siden fortalte NRK historien om Håvard, som er en pratsom og glad mann på jobb, men en ensom og stille type hjemme. I likhet med Tord har han en funksjonsnedsetting. Håvard bor for seg selv, og tilbringer store deler av fritiden i eneboligen sin. Han savner et sosialt liv med andre mennesker.

– Historien til Håvard kjente jeg dypt i pappahjertet. Det er akkurat det jeg er redd for at skal skje med Tord. Min største frykt er at han skal føle seg ensom, sier Trond.

Håvard klemmer sin hund

Historien om Håvard Busvold Sandvik (40) gjorde sterkt inntrykk på Tord Danielsen. – Jeg blir lei meg når jeg leser om hvordan Håvard har det. Men dessverre ikke overrasket, skrev Tord på Facebook etter å ha lest saken.

Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK

Fordi det er flere familier i samme situasjon som dem der de bor, har foreldrene vært inne på tanken om at de selv kunne gått sammen om å lage et bofellesskap.

– Noe slikt kunne fungert aldeles nydelig. Men vi blir eldre, og vi har ikke lenger energi til å gjøre dette selv, forklarer Trond.

Håp og humor

Trond Danielsen

Trond Danielsen sier humor har vært viktig for holde motet oppe. – Humor er det eneste jeg tar dødsalvorlig, ler han.

Foto: Privat

Far i huset forteller at det som har holdt dem gående opp gjennom årene, er at de har hverandre.

– Situasjonen slik den er nå synes jeg er direkte tragisk. Men jeg og kona mi har hele tiden støttet hverandre, og gitt hverandre pauser når vi har trengt det. Ellers hadde vi ikke klart å eksistere, sier Trond.

Og håpet om et bofellesskap til Tord, kommer de aldri til å gi slipp på, forteller faren.

Håp ja! Ja herlighet, har man ikke håp betyr det jo at man har gitt opp, og det går ikke an. Her skal det sloss til man skrives ut av manntallet, så enkelt er det. Det er i et bofellesskap vi kan føle at han har funnet et hjem. En leilighet er en plass å bo, men det er ikke et hjem. Ikke for han Tord.

Trond Danielsen