Person i Skjomtinden bekreftet omkommet

– Mannen som ble observert livløs nedenfor et brattheng sørvest for Skjomtinden er nå bekreftet omkommet, ifølge redningsleder Øyvind Aadde ved HRS.

Leteaksjon etter savnet rumener i Narvik

Store mannskaper deltar nå i leteaksjonen etter den 23-årige rumeneren som er savnet i Skjomtinden.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Det var klokka 10.20 at mannskapet om bord i Forsvarets helikopter observerte spor på en skrent i en brattheng sørvest for Skjomtinden ved Narvik. Nedenfor den svært bratte skrenten lå en livløs og urørlig person på bakken.

– Personen lå i en bestemt stilling. Det er all grunn til å tro at personen det det er den savnede rumenske statsborgeren. Vi har ingen andre savnede i dette området, sa stabssjef Magne Hugo Nilsen i Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK.no klokka 13 i dag.

Et Sea King-helikopter fra 330 Skvadronen med to klatrere om bord ble onsdag ettermiddag firt med i den svært utilgjengelige området for å hente opp mannen.

Vært i Norge ett år

Da mannen ble meldt savnet i går forsøkte politiet å finne pårørende i Romania, men det viste seg vanskelig.

– Vi vet at han har oppholdt seg i Norge det siste året. Vi vet at han gikk fra Romania til Norge da han kom hit. Vi jobber videre med å finne pårørende, sier Nilsen.

Spor overfor skrenten

Mannskapet om bord i Forsvarets Bell-helikopter har registrert spor ovenfor skrenten. Det kan tyde på at mannen har falt ned.

– Det er veldig bratt og ulendt i området. Det er ikke mulig å ta seg inn i området til fots for å gjøre ytterligere undersøkelser.

Har lett i natt

Mannskaper fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Sivilforsvaret, Norske Redningshunder og flere frivillige deltar i letingen i Skjomtiden, som også går under navnet Den sovende Dronning.

Seks hundepatruljer har søkt etter mannen natt til onsdag – uten resultat.

Godt håp om funn

I morgentimene ble det satt inn et Bell-helikopter fra Helitrans i Narvik og et Cessna-fly inn i søket.

– Han skal ikke være svært godt kledd, men han kan ha en sovepose og har kanskje telt. Derfor har vi gode forhåpninger om å finne den savnende rumeneren, sa innsatsleder Kent Dalslett til NRK.no i 10-tiden.

Huseieren varslet

Den Sovende Dronnong/Skjomfjellet

SAVNET I SKJOMTINDEN: Skjomtinden rager 1.575 meter over havet. Politiet utvidet i dag søket etter rumeneren i 20-årene som er savnet.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Det var mannens huseier som varslet om at turgåeren ikke var kommet tilbake etter han la ut på tur til fjellet Skjomtinden mandag. Mannen dro ut på fjellturen mandag ettermiddag, og ble meldt savnet ved 19-tiden tirsdag.

Gikk fra Romania til Norge

Han skulle gå opp på 1.575 meter høye Skjomtinden, også kjent som «Den sovende dronning», og var ikke kledd for overnatting i fjellet.

– Han er vant til å klare seg selv og vant til å gå ettersom han gikk fra Romania til Norge, sier Hansen. Mannen er nå bosatt i Narvik, operasjonsleder Lisbeth Hansen i Midtre Hålogaland politidistrikt.

Kupert og bratt

Letemannskapene leter i et avgrenset, men veldig kupert område. Politiet har ikke oppnådd kontakt med mannen via telefon i løpet av natten.

– Leteaksjonen ble satt i verk ved 19-tiden tirsdag kveld, et par timer etter at han ble meldt savnet. Det siste livstegnet fra den savnede var mandag ettermiddag da han dro ut på tur, så vi er på etterskudd, sa operasjonsleder Paul Gunnar Helland i Midtre Hålogaland politidistrikt tirsdag kveld.

Sleipt og glatt

Området mannen er savnet i er et vanskelig område.

– Den sovende Dronning rager 1.575 meter over havet. Terrenget der letingen pågår er ganske bratt. Nå begynner å bli snø på toppene, og området kan være både farlig og skummelt. Det blir fort sleipt og glatt, sier innsatsleder Kent Dalslett til NRK.no.

Skjomtinden

Letemannskaper ble onsdag morgen flydd inn i området ved Skjomtinden sør for Narvik.

Foto: Google maps