NRK Meny
Normal

Livet etter Manhattan

Hvordan gikk det egentlig i New York, med kunstmaleren Ulf M?

Ulf Melkstadvik, kunstner i Stamsund

Gris-periode: For tiden er det gris i menneskedrakt, og nakne damer, som er tema for maleriene til Ulf M i Stamsund. ”Perler for svin”, kaller han dette.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

- Det var helt sprøtt, vet du! Vi var jo en delegasjon på femten personer som dro over, sier Ulf M, mindre kjent som Ulf Melkstadvik, vel hjemme i Stamsund.

Men det ble ingen salg, iallfall ikke i første omgang, uten at det bekymrer ham.

- Neida, de bildene skal være i New York til de er solgt. Det er avtalen. Og det skader ikke meg at de blir værende der borte, mener Ulf M.

Det var galleriet Agora på Manhattan som hadde invitert ham over, der han deltok i en utstilling sammen med seks andre kunstnere.

- Stor opplevelse

- Det er et stort galleri, og mer enn tre hundre mennesker på åpningen, så det var en stor opplevelse. Ellers ble jeg jo veldig fascinert av selve byen.

Da han i vår fikk invitasjonen fra Agora Gallery, sa Ulf M at nå kom det internasjonale gjennombruddet.

- Nå har jeg begge føttene trygt plantet i løse lufta, sa han da.

Ledsagere

Når reisen nærmet seg utpå senhøsten, hadde han snakket med flere venner og bekjente om den forestående odysseen over Atlanteren. Noe som førte til at flere kakket seg på lag med ham.

Femten i alt

-Jeg var ikke klar over at folk likte meg, men til slutt var vi altså femten personer i alt. Fire fra Stamsund, sju damer fra Bodø, som alle har handlet hos meg før, pluss to filosofer fra Oslo,
hvorav en hadde kona med seg, samt fotografen som lager dokumentarfilm om meg.

Det var for fem år siden mannen fra Trøndelag valgte Stamsund for et antatt kortere opphold, for å prøve og livnære seg som kunstmaler. Da kom han fra Oslo, og valgte Stamsund fullstendig tilfeldig, etter at han gikk i land fra hurtigruten.

Tom butikk

Han flyttet da inn i en bygning med en nedlagt butikk på gateplan midt i sentrum av det gamle tradisjonsrike lofotværret. Dette ble mannens ateliér, mens han og bikkja bosatte seg i etasjen over.

Og der bor han den dag i dag. Men hvor lenge han blir de, det vet han ikke. Han mener iallfall å ha bevist for lengst at han greide det han gikk i land for og prøve, nemlig å livnære seg som kunster.

HØR: Kunstmaleren Ulf M. . Reporter Billy Jacobsen.