NRK Meny
Normal

Lite klokt å kutte samarbeidet

Det er uklokt og farlig å kutte fiskerisamarbeidet med Russland, advarer ekspert.

Trål
Foto: Arkivfoto:Kystvakten / SCANPIX

Det både uklokt og direkte farlig å kutte fiskerisamarbeidet med Russland. Det sier Bente Aasjord ved Norsk institutt for strategiske studier.

Både Fremskrittspartiet, Kystfiskarlaget og Fiskebåtredernes forbund har tatt til orde for å kutte samarbeidet med Russland.

Men det er ingen god løsning på problemet med russiske piratfiskere, mener Aasjord.

- Å bryte fiskerisamarbeidet med Russland eller ikke ha en avtale er uklokt, og jeg synes i tillegg det er en farlig vei å gå, sier Aasjord.

Mange vil kutte

Likevel ville mange dette, etter at NRK avslørte at det fortsatt er omfattende tyvfiske i nord.

Fremskrittspartiet vil nekte russerne å fiske i norsk sone. Fiskebåtreiaranes Forbund vil at avtalene skal opphøre. Og leder i Kystfiskarlaget, Paul Jensen, vil ha slutt på fiskesamarbeid med Russland, etter at den nåværende avtalen går ut neste år.

- Jeg ser ingen hensikt med å inngå en avtale dersom Russland fortsetter med dette overfisket, sier Paul Jensen.

Dette er ris til egen bak, meiner Aasjord.

Et brudd rammer Norge

- Å kutte fiskerisamarbeidet eller å styre mot et avtalebrudd vil ramme norske fiskeriinteresser mye mer enn de russiske. Dette sier jeg ikke for at vi skal være snille å bøye knærne for Russland, men det er rett og slett fordi vi ikke skal være naiv, sier Aasjord.

- Jeg forstår frustrasjonen og jeg forstår at fiskerne er frustrerte for dette går på pengeboka og dette skaper usikkerhet og utrygghet for fiskerne, sier hun.

Hva foreslår du som en løsning på disse problemene?

- Jeg mener man må holde fast ved det samarbeidet man har i dag. Vi mnå si klart ifra hva vi mener og legge et stort diplomatisk trykk, det er viktig, sier Aasjord.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.