NRK Meny
Normal

Meteorolog: – Usedvanlig flotte skyer

Uvanlig klare linseskyer lyste opp himmelen over Andøy. – Det var veldig spesielt. Jeg har aldri sett noe lignende før, sier fotografen.

Skyer over Andøya

– Vi vet ikke alltid hva det er vi ser på himmelen, så det er artig å få svar, sier Ann-Eva Anfeltmo.

Foto: Tormod Karlsen

Onsdag 5. februar kunne Ann-Eva Anfeltmo og mannen hennes observere og fotografere en helt spesiell skyformasjon på Bleik i Andøy kommune.

– Ettersom vi bor i et eldorado av nordlys er øynene ofte på utkikk oppover i horisonten. Denne ettermiddagen fanget vi dette, sier Ann-Eva Anfeltmo til NRK.no.

Og det var ikke noe hverdagslig over skyene Anfeltmo og mannen så.

– Fantastisk bilde

– Et fantastisk bilde som sky-atlaser kunne misunne fotografen, sier meteorolog Reinhard Mook til Bladet Vesterålen, som først omtalte saken.

Skyene er av typen lenticularis, eller linseskyer som det heter på norsk. Navnet har de fått av sin linsefasong, som kommer av vindstrømminger over fjellene.

Ann-Eva Anfeltmo

Ann-Eva Anfeltmo og mannen er ivrige fotografer.

Foto: Privat

Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, Matilda Hallerstig, er enig med sin kollega.

– Det er uvanlig at skyene er så klare. Dette er det virkelig flott bilde, sier Hallerstig til NRK.no.

Vet ikke om hun får se lignende igjen

Ann-Eva Anfeltmo forteller at hun og mannen, Tormod Karlsen, sto på altanen og knipset bildene av skyfenomenet med mobilene sine.

Karlsen gjorde sin kone oppmerksom på skyene.

– Det var lite lys ute, og skyene stod frem uvanlig klare. Jeg tenkte at jeg måtte vise disse bildene til noen, det så jo så spesielt ut. Jeg la de ut på Facebook, og fikk respons deretter.

– Har du sett lignende skyer før?

– Aldri. Vet ikke om jeg kommer til å få se lignende igjen, men skulle det dukke opp er det artig å vite at denne har jeg sett før.

– Skyer er spennende

Anfeltmo og ektemannen er ivrige nordlysfotografer.

– Det er så mye vi ser på himmelen. Nå har vi telefonene tilgjengelige og knipser ofte bilder. Vi vet ikke alltid hva det er vi ser på himmelen, så det er artig å få svar.

Og det er mange spørsmål som gjør seg gjeldende når man snubler over noe så spesielt.

Skyer over Andøya

Det er bølgetoppene som gir linseskyene sin karakteristiske form.

Foto: Ann-Eva Anfeltmo

– Skyer er spennende. Vi ser mange forskjellige, men aner ikke hva de heter eller om det er noe ekstra med dem. Hvordan blir det sånn, tenkte jeg. Hva er dette for noe.

Anfeltmo ble ikke skuffet over at nordlyset ikke meldte sin ankomst onsdag 5. februar.

– Det var veldig spesielt, og formasjonen var artig. Det er moro å se at det er andre fine ting å se, utover nordlyset, sier Anfeltmo.

– Som ei elv som renner over steiner

Ifølge meteorolog Matilde Hallerstig gir vinden som blåser over fjellene skyene bølger.

– Tenk deg en elv som strømmer over steiner, det dannes bølger i vannet. Hvis forholdene er riktige vil det danne seg skyer i bølgetoppene.

Det er bølgetoppene som gir linseskyene sin karakteristiske form.

– Dette er et tegn på mye vind over fjellene. Siden det er mye vind i Nord-Norge er ikke skyene veldig uvanlige, men denne gangen var de uvanlig klare.

Meteorologen sier værmeldinga fremover gir håp for resten av befolkningen, skyentusiaster eller ei, som vil se værfenomenet.

– Det er bare å rette blikket opp mot himmelen, avslutter Hallerstig.