Gjorde funn av mumifisert lik i hytte: – Så at døra var slått inn

Naboene forteller at hytta har stått ubrukt i mange år. Politiet har fått flere opplysninger som kan bidra til å oppklare mysteriet.

Rolf Øystein Johansen og familien oppdaget liket i en hytte på Fauske.

Rolf Øystein Johansen og familien oppdaget liket, da de tittet inn i hytta på naboeiendommen på Fauske søndag.

Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK

Det var søndag politiet fikk melding om et likfunn i en hytte på Yttre-Klungset, like ved E6 nært Fauske sentrum. Politiet ble varslet av en familie som eier en av nabohyttene i området, og lensmannen beskrev liket som «mumifisert».

– Jeg bare konstaterte at det lå en død mann der. Så trakk jeg meg tilbake og kontaktet politiet, sier Rolf Øystein Johansen.

Det var sønnen og kona hans som først oppdaget liket ved en ren tilfeldighet.

Familien var på sin egen eiendom, hvor sønnen skal overta hytta, da de bestemte seg for inspisere tomta mellom grensesteinene. Da de nærmet seg nabohytta, så de at vinduet sto åpent.

– Så vi gikk rundt hytta og så at døra var slått inn. Da vi kikket inn så vi en død person. Han så ut som han hadde ligget en god stund, men hvor lenge har jeg ikke peiling på. Jeg fikk ingen reaksjon, og tenkte det bare var å ringe lensmann med en gang.

Liket bærer preg av å ha vært død i flere år, forteller lensmannen på Fauske.

Hytta hvor det ble funnet et lik søndag, skal ha stått ubrukt i mange år, forteller naboene.

Foto: RONALD JACOBSEN

Vil ikke spekulere

Hytta hvor mannen ble funnet ligger bare 50 meter fra hytta til Rolf Øystein Johansen. Hvem som eier hytta kjenner han ikke til, og han har aldri har sett noen komme eller gå derfra.

– Det er jo overgrodd av busker, og hytta er oppråtnet og falleferdig. Det har kanskje vært folk inne der før også, som vi ikke vet om.

Johansen sier kona først trodde det var en dukke som lå i hytta. Liket skal nemlig ha vært preget av å ha ligget i hytta svært lenge.

– Han lå rygg med armene ut på siden og beina litt i kryss. For meg så det mest ut som han hadde ramla om. Resten blir bare spekulasjoner.

Har fått konkrete tips

Politiet gikk i går ut med nyheten om funnet av den døde personen, og allerede samme kveld fikk de flere tips, sier lensmann Ronny Borge til Avisa Nordland.

– Vi har fått konkrete opplysninger og observasjoner fem år tilbake i tid, sier Borge til avisen.

I hytta er det funnet drikke og matvarer som gikk ut på dato for flere år siden. Noe hadde holdbarhetsdato helt tilbake i 2015.

På liket har politiet funnet legitimasjon, med bilde og navn. ID-papirene har mistet sin gyldighet.

Liket bærer preg av å ha vært død i flere år, forteller lensmannen på Fauske. FOTO: Ronald Jacobsen.

Liket bærer preg av å ha vært død i flere år, forteller lensmannen på Fauske. FOTO: Ronald Jacobsen.

Skal identifiseres i Tromsø

Tilstanden på liket underbygger at det kan ha ligget i flere år inne i hytta. Nå skal liket sendes til Universitetssykehuset Nord-Norge for videre undersøkelser og identifisering.

Professor i rettsmedisin ved Universitetet i Tromsø, Lars Uhlin-Hansen, er mannen som skal undersøke liket. Etter planen starter arbeidet tirsdag i neste uke. Uhlin-Hansen er også med i Kripos sin nasjonale ID-gruppe. Professoren skal hjelpe politiet med opplysninger for å avklare identiteten. I tillegg skal han lete etter dødsårsak og anslå tidspunktet for da mannen døde.

– Identiteten er det som vanligvis er lettest å bekrefte. Det er veldig sjelden at vi ikke klarer å finne ut hvem personen er, sier Uhlin-Hansen.

Dødsårsaken kan være vanskeligere. Spesielt hvis det er snakk om en naturlig død. Et lik som har ligget lenge er som regel betydelig forråtnet og organene kan være borte. Da kan dødsårsaken være vanskelig å finne.

Selv om man ikke finner årsaken, kan man likevel ofte si noe om hva personen ikke døde av, sier Uhlin-Hansen. Har ikke levningene skader, kan det tyde på at personen ikke har vært utsatt for vold, men man kan sjelden utelukke det fordi skader kan være maskert av forråtnelsesforandringene.

– Dødstidspunktet kan også være vanskelig å si noe konkret om. Der må man ofte sammenholde med taktiske opplysninger i saken.

– Det ser mumifisert ut. Klærne er intakt, men huden er skikkelig inntørka, sa lensmann Ronny Borge til NRK i går.

Etterforskningsleder Ronny Borge Salten politidistrikt

Lensmann Ronny Borge.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Området består av mange hytter som tas i bruk, men også mange som ikke har blitt brukt på flere år. Derfor består mye av arbeidet til politiet nå av å finne ut av hvem som eier hytta.

Dødsfallet er foreløpig et mysterium, og politiet holder alle muligheter åpne

– Det er ingen åpenbare tegn til at det har skjedd noe straffbart her, men på grunn av tilstanden til liket har vi ikke gjort noen voldsomme undersøkelser på stedet enda, sa Borge tirsdag kveld.