Hopp til innhold

– Overlevde fordi de var nordlendinger

Professor har forsket på Kato Air-dramaet har kommet til en oppsiktsvekkende konklusjon: – Passasjerene overlevde fordi det var nordlendinger om bord.

Professor Lars Weisæth om Kato Air

OVERLEVDE FORDI DE VAR NORDLENDINGER: Lars Weiseth har forsket på hendelsen og mener alle overlevde fordi det var nordlendinger om bord.

Foto: Politiet/NRK

Det var en kamp på liv og død da en asylsøker gikk amok med øks om bord i Kato Air-flyet like før landing i Bodø 2004. I ettertid har professor i krisepsykiatri, Lars Weisæth, forsket på den dramatiske hendelsen.

Og konklusjonen er klar: Alle om bord overlevde fordi det befant seg nordlendinger om bord.

– Den enestående handlekraften kommer fra en nordnorsk kultur der folk var mer vant til å klare seg selv. Derfor unngikk de to nordlendingene å bli passive tilskuere til sin egen død, sier han.

Professoren har i flere år drevet forskning på vold, terror og menneskers reaksjoner i forbindelse med kapringsforsøk, og professoren skal gi retten faglig bistand i så måte.

Han tror heltedåden har vært til hjelp i terapiarbeidet etterpå.

Skrekkslagne vitner

Det var 29. september 2004 like før landing før landing i Bodø at en mann fra Algerie angrep pilotene med øks. Mens flyet stupte mot bakken tar daværende næringsråd og senere næringsminister Odd Eriksen og narvikmannen Trond Frantzen opp kampen mot gjerningsmannen. De andre passasjerene var skrekkslagne vitner til dramatikken inne i flyet.

De ni om bord var bare få meter fra en krasj som kunne sendt dem alle i døden.

Odd Eriksen brakk ryggen

Odd Eriksen i sykesenga etter Kato Air-dramaet

Odd Eriksen i sykesenga etter Kato Air-dramaet

Foto: NRK

- Det var en sterk opplevelse som virker svært forskjellig på folk, sier Odd Eriksen.

– Vi som mennesker opplever samme situasjon ulikt. Noen bærer mer med seg etter en sånn hendelse enn andre. Det har jeg stor respekt for. Jeg skjønner at det kan oppleves urettferdig og skrekkelig vondt for noen.

Odd Eriksen ble selv 20 prosent invalid etter at ryggen knakk i ulykken, og har fått erstatning for det.

Stor uenighet om erstatning

Øks fra Kato-Air-dramaet

Øksa som ble brukt i dramaet.

Foto: NRK

I dag møtte den kvinnelige førskolelæreren som var med på Kato Air flyet og la frem sitt krav om erstatning, som etter det NRK Nordland erfarer dreier seg om rundt to millioner kroner.

Kvinnen var ikke i arbeid, og hadde stønad fra det offentlige på det tidpunktet Kato Air-dramet skjedde. Kvinnen har som følge av dramaet i Kato Air-flyet, ikke senere kommet seg ut i arbeidslivet, og derfor krevd erstatning.

Advokat Finn Jakob Enger sier dette er et krav som Nordisk Flyforsikringsgruppe ikke kan godta.

Advokat Finn Jakob Enger.

Advokat Finn Jakob Enger.

Foto: Kjell Jakobsen / NRK

- Vi har foretatt en vurdering av det korrekte erstatningsnivået og tilbudt det. Så må vi dessverre konstatere at vi ikke har nått fram til en løsning, og at saksøker har bedt retten må vurdere omfanget av kravet.

– Hvor mye har dere tilbudt?

– Det kan vi dessverre ikke si noe om.

Ofoten tingrett fortsetter sin behandling av saken i morgen med vitnehavør og medisinsk sakkyndigs vurdering av saken