NRK Meny
Normal

Riksgränsen: Fortsetter søket i snøskredet utover kvelden

Svenske letemannskaper forsetter søket i det 500 meter brede snøraset utover kvelden. – Det er store snømasser og snøen er kompakt, sier svensk politi.

Snøskred ved Riksgränsen

FORTSETTER SØKET: Svenske letemannskaper fortsetter søket i snøskredet ved Riksgränsen utover kvelden. En person ble i formiddag berget ut av raset. Det svenske politiet vet ikke med sikkerhet om flere kan være tatt av raset.

Foto: Ylva Sarri

Svenske letemannskaper forsetter søket utover kvelden, mens norske mannskaper trekker seg tilbake.

– Begge de norske redningshelikoptrene er nå tilbake i Bodø, og folk fra norsk Røde Kors, Norske lavinehunder og Forsvaret trekker seg nå ut av leteområdet for kvelden, sier redningsleder Sten Rune Nikolaisen ved Hovedredningssentralen i Nordnorge.

Hunder har markert

Informasjonssjef Kristina Sjöström ved politiet i Norrbotten sier til Fremover at hunder har markert inne i skredet, uten at de så langt har funnet noe.

– Hundene har markert tre stedet i snøskredet, og vi holder nå på og grave for å sjekke om det er noen personer i skredet. Men dette vil ta tid, for det er store mengder med snø vi må lete gjennom, forteller hun.

Til NRK like før klokka 22 sier Sjöström at letemannskapene nå går svært systematisk til verks.

– Vi har ingen som er savnet. Men hunder har markert, og vi leter i store masser med kompakt snø. Jeg regner med at letinga fortsetter ennå ei stund utover kvelden, sier hun til NRK.

Ingen er savnet

Det svenske politiet har ingen meldinger om savnede personer i området. De har også snakket personer som befant seg i området før snøskredet gikk. De har ikke sett andre i dette området.

Svensk politi har også snakket med personen som ble tatt av snøskredet, og personen hadde heller ikke sett noen andre, skriver Fremover.

Hjelper til med lys

De svenske redningsmannskapene vil holde på ei stund utover kvelden. Hele raset skal gjennomgås for å være sikre på at ikke flere personer ble tatt av raset..

– Sivilforsvaret i Narvik er på tur for å hjelpe til med å lyse opp leteområdet, sier Nikolaisen ved HRS til NRK.

Ber folk om å melde seg

Den svenske avisen Expressen skriver at folk som var området og tror at noen kan være redde for dem bør melde seg.

– Vi vil oppfordrer folk som har vært i området om å kontakte sine nærmeste. Det er nok mange som er urolige, sier Kristina Sjöström hos politiet i Norrbotten til Expressen.

500 meter bredt ras

Den ene personen som ble funnet i raset skal være uskadd.

– Det er nå bekreftet at han var svensk, sier Nikolaisen ved HRS.

Politiet i Kiruna fikk melding om skredet ved Nordalsfjäll ved 11:40-tiden i formiddag. Hovedredningssentralen Nord-Norge har sendt to helikopter fra forsvaret og et Sea King redningshelikopter til stedet.

I tillegg til tre norske helikoptre har også tre svenske helikopter bistått i forbindelse med skredene.

Aksjonens ledes av svensk politi. Skredet skal være 500 meter bredt.

Én bekreftet tatt av skredet

Mannskaper fra Norske redningshunder og Røde Kors er også sendt til stedet.

Ifølge politiet i Kiruna skal personen som ble tatt av skredet sluppet fra det uten skader. Det gjøres nå søk på stedet for å få avklart om andre personer ble tatt av skredet.

– En person er bekreftet tatt av skredet, men er uskadet. Vi vet ikke om det er flere som er tatt, så nå pågår et stort søk, sier informasjonssjef Kristina Sjöström hos politiet i Norrbotten til Expressen ved 16-tida.

Har ikke oversikt

Vakthavende politibefal Thomas Schäufele i politiet i Norrbotten fortalte i formiddag til Norrbottens Kuriren at de ikke har oversikt over alle som befant seg i området, men at det er uklart om disse har befunnet seg nærheten av skredet.

Skredfaren skal være stor i området og det har tidligere vært sprengt snø i området for at det ikke skal gå skred over veiene.

Alpinanlegget i Riksgränsen ligger omtrent tre kvarters kjøretur øst for Narvik. Anlegget er populært blant norske skiturister.

Snøskred ved Riksgränsen
Foto: Ylva Sarri