NRK Meny
Normal

Letemannskaper sliter i dårlig vær

Mannskapene i Kebnekaise-massivet har igjen fått nye utfordringer med været etter å ha hatt gode forhold første del av lørdagen.

– Det har blitt veldig vanskelig å se noen ting oppe ved toppen. Det har blåst og snødd mye ved toppen av det bratte terrenget, og det er en hel del snø, forteller det svenske politiets pressetalsmann Håkan Alselind lørdag ettermiddag.

I løpet av lørdagen er det gjort flere nye funn av flyet, men det er bare små fragmenter av Herkules-flyet.

Dårlige kommunikasjonsforhold

– Men hele området er ikke gjennomsøkt, og det er vanskelig med radiokommunikasjonen mellom enhetene på bakken og helikoptrene. Men så lenge hele området ikke er gjennomsøkt, fortsetter vi i uforminsket skala, sier Alselind.

Innsatsen konsentreres mest om vestsiden av fjellkammen. Flere hundrepatruljer er ute, som er spesialisert på å finne mennesker. Også tidlig lørdag ettermiddag holder politiets pressetalsmann fast ved at innretningen på letearbeidet er å finne overlevende.

– Det må være vårt utgangspunkt for søket, sier Alselind.

Bendt Grundevik

TRAGISK HENDELSE: Generalinspektøren for den svenske hæren, Bendt Grundevik, berømmer letemannskapene for innsatsen de gjør under svært vanskelig forhold.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Svært vanskelig terreng å lete

I dag var generalinspektøren for den svenske Hæren, Bendt Grundevik, på plass i Nikkaloukta. Han kjenner godt til fjellmassivet Kebnekaise der flyet skal ha styrtet.

– Det er vanskelig tilgjengelig terreng, det er bratt på vestsiden, det er bratt på østsiden, mye topper, og når det vind og vanskelig vær, så er det kjempevanskelig å se noe som helst i området, sier Grundevik.

Berømmer innsatsen til letemannskapene

Generalinspektøren skulle opprinnelig reise til Bardufoss for å overvære den siste delen av den internasjonale øvelsen Cold Response, der over 16 000 soldater fra 15 nasjoner deltar. Men før han reiste videre ønsket han å vise sin støtte til mannskapene som leter etter de savnede.

– Alle som inngår i redningsstyrken, svenske, norske soldater og sivile gjør et fantastisk arbeid. Jeg har pratet med ledelsen i sivil og militær redningstjeneste og politi, og jeg har bedt dem om å si at vi støtter innsatsen de gjør. Og dersom de trenger mer ressurser, så hjelper vi til. Men akkurat nå så har de ressursene som behøves, sier Grundevik.

– Hva tenker du om at fem forsvarskolleger er savnet i dette fjellmassivet?

– Det er tungt, og derfor er vi alle motivert for å gjøre vårt ytterste i søkeoperasjonen for å finne dem igjen. Det er tragisk, og forsvarsmaktens tanker går nå til de pårørende i den uvissheten de lever i, sier han.

I morgen skal han delta i en markeringen på Evenes, etter flystyrten.