Letemannskaper anmelder politiet etter dødsskred

Letemannskapene som deltok i søket etter 22-åringen som omkom i snøskredet i Rundfjell i Narvik forrige uke, har anmeldt politiet for uforstand i tjenesten.

Narvik røde kors søker etter savnet

Store letemannskaper deltok i leteaksjonen etter den savnede 22-åringen. Skredområdet ligger 45 minutters kjøring med snøskuter fra Bjørnfjell tollsted.

Foto: Nils Mehren / NRK

Letemannskapene mener politiet på sviktende grunnlag nektet dem å dra inn i rasområdet den kvelden raset gikk. De mener de kunne ha funnet den omkomne i live.

Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder og leder av Norsk Folkehjelp, avdeling Narvik.

Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Da mannen ble funnet omkommet dagen etter, tok det lavinehunden bare to minutter å lokalisere ham. Det betyr at han i beste fall kunne ha blitt funnet i live dersom vi hadde sluppet inn i skredområdet torsdag kveld, sier hundefører Bjørn Einar Helland i Norske Redningshunder.

22-årige Ailo Anund Jonsson Eira fra Lavangen omkom i snøskredet i Rundfjellet torsdag i forrige uke da han var på snøskutertur tre kilometer fra tollstedet på Bjørnfjell.

Fikk stoppordre

Bjørn Einar Helland mener det må være opp til redningsmannskapene som skal ut å søke, om værforholdene er forsvarlige til å drive søk – og ikke politiet som i dette tilfellet satt i Harstad – milevis unna skredområdet.

– Når ulykken skjer, og man bruker den frivillige redningstjenesten, må disse også kunne vurdere værforholdene. Vi er erfarne, profesjonelle og har topp utstyr. Man kan ikke sitte andre steder å vurdere værforholdene, sier Bjørn Einar Helland.

Han er også talsmann for gruppa bestående av enkeltpersoner fra lokallag i Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske redningshunder – som nå anmelder politiet.

– Godt vær og stjerneklart

Skredulykke Bjørnfjell, rundfjellet

Letemannskapene fant 22-åringen fredag formiddag. Han ble tatt av skred torsdag ettermiddag.

Foto: Niils Mehren / NRK

40 personer – inkludert lege og annet medisinsk personell – sto klare til å dra inn i skredområdet klokka 21.30 torsdag kveld, men fikk stoppordre fra politiet. Rundt midnatt innstilte politiet aksjonen. Letemannskapene ble permitterte og sendt hjem.

Begrunnelsen fra politiet for å hindre letemannskapene å ta seg inn i skredområdet skal ha vært dårlig vær, rasfare og mørke. Men uværet var ute ved kysten, ikke i grensetraktene.

– For oss er det betenkelig. Vi er vant til å lete i dårlig vær, men denne dagen var det ikke dårlig vær. Det var stjerneklart og laber bris, sier Helland.

På en værskala fra en til til vil han vurdere denne aksjonen til å ligge på en toer.

– I tillegg er vi lommekjent i området, og befant oss bare tre kilometer fra rasstedet. Det er ufattelig at politiet setter en skredaksjon på vent når de vet at det ofte er snakk om minutter for muligheten til å overleve, sier Bjørn Einar Helland.

Lånte ut søkestenger til pårørende

Det var ikke bare letemannskapene fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske Redningshunder som sto og ventet på politiets klarsignal denne kvelden.

– Mannens pårørende kom til oss og fikk låne sondestenger for å dra inn i området. Det var mange tanker som gikk gjennom hodet på oss i redningstjenesten. Det oppsto et etisk dilemma. Skulle vi ta av oss vestene med organisasjonenes navn og dra inn i området som privatpersoner for å hjelpe de pårørende å søke, forteller Helland.

Politiet: – Viktig med avstand

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Midtre Hålogaland politidistrikt onsdag kveld, men etter det NRK kjenner til er Spesialenheten koblet inn i saken.

Til avisen Fremover sier stabssjef Magne Hugo Nilsen ved Midtre Hålogaland politidistrikt at det er viktig med avstand mellom beslutningstakerne og de som skal delta i en leteaksjon.

– Alternativet er at aksjonen styres av følelser eller at de som deltar påvirkes av omgivelsene – eksempelvis letemannskaper – til å gjøre beslutninger som ikke er bra, sier han til Fremover.

Kjørte skuter da skredet gikk

Ailo Anund Jonsson Eira fra Lavangen kommune kjørte snøskuter i området ved Rundfjell da skredet gikk ved 14–15 tiden torsdag i forrige uke.

Den omkomne ble funnet fredag formiddag av en søkehund fra Norske redningshunder i en såkalt terrengfelle – et søkk mot ei fjellside.

I søket etter mannen fikk politiet bistand fra Narvik Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Norske Redningshunder, Ankenes Røde Kors Hjelpekorps og Sivilforsvaret.

Skred NArvik
Foto: Skjermdump