Hopp til innhold

Resultatløst søk etter rasofre

Ved 22 -tiden ble søket etter de to savnede søstrene i Vefsn avsluttet uten resultat. I morgen vil det bli avgjort hva som skjer videre.

Flere av mannskapene i Røde Kors, som deltok i søket etter de savnede kvinnene, kjente godt til de omkomne. En av de som var med i søket er Margareth Berentzen i Mosjøen Røde Kors. Hun kjente en av de savnede, og det gjør letingen ekstra tung.

– Det blir en tøff oppgave. Det er et farlig område å gå inn i og det er to omkomne som skal hentes ut. Jeg kjente den ene av dem.

– Hva gjør det med deg?

– Man blir jo satt ut i en sånn situasjon , men man ønsker jo å gjøre sitt beste for de som sitter igjen, forteller Berentzen.

Margareth Berentzen, Mosjøen Røde Kors

Margareth Berentzen, Mosjøen Røde Kors kjente en av de savnede.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Letemannskaper startet ved 20-tiden i kveld søket i rasområdet der politiet tidligere i dag fant en rekke personlige eiendeler, trolig fra de savnede kvinnene.

– I ettermiddag fløy vi inn en liten styrke på åtte mann. Vi skal også vurdere om vi skal sette skredhunder inn i søket, sier politimester Håvard Fjærli i Helgeland politidistrikt til NRK.no.

Mannskapene skal først og fremst konsentrere seg overflatesøk langs en bekk.

Video SKRED-SOK-190510-NO-192141-SI_NO.mp4

På rasstedet fant politiet tidligere i dag en rekke personlig eiendeler som med stor sannsynlighet tilhører de savnede kvinnene - blant annet ryggsekker, klær, en termos, et sitteunderlag og turproviant, i tillegg til et kamera og en GPS.

– Vi har funnet endel gjenstander som trolig stammer fra rasofrene. Vi starter med å søke i de mest aktuelle områdene. Hvis vi ikke finner dem der, må vi utvide letestyrken etter hvert, sier Fjærli.

Setter følelser i sving

Lederen i den lokallaget i Turistforeningen, Roy Brubakk, dro i dag sammen med politiet inn til rasområdet ved Jamtfjelltinden. Det har gått mer enn tre døgn, og fortsatt ligger to søstre begravd her.

–Det er klart det setter følelser i sving. Jeg har jo vært veldig mye her og vi ser jo rester av de som har gått her. Det ligger jo ski og sekker her. Og det er store krefter som har vært i sving her.

Roy Brubakk og skredekspert Eirik Hestnes

Roy Brubakk og skredekspert Eirik Hestnes

Foto: Frank Nygård / NRK

Kan gå flere dager

Politimester i Helgeland Politidistrikt Håvard Fjærli sier at det er krevende søk.

– Det er et krevende søk som vi må regne med vil ta noe tid. Først og fremst fordi det er mye snø i deler av området der det er mest sannsynlig at de ligger.
Vi håper at de blir funnet raskt, men jeg tror det er mest sannsynlig at vi vil bruke flere dager før de blir funnet, sier Fjærli.

Turfølget på fem kvinner og tre menn la ut på tur 16 mai. De skulle sette ut en turpost på Jamtfjelltinden, forteller Roy Brubakk.

– Egentlig er det jeg som har ansvaret for å sette ut denne posten, og jeg gjør meg jo mine tanker. Men de ringte jo til meg og ba om å få sette ut denne posten, for de skulle jo på tur så, sier Brubakk.

Trygt å søke nå

Ras ved Jamtfjelltinden

Politiet og skredekspert Erik Hestnes ble fløyet inn med helikopter onsdag for å se på forholdene og gjøre overflatesøk. Det sannsynlige stedet der turfølget ble truffet av raset ble lokalisert. Her er området og bak ser vi den kanten som raset kom over.

Foto: Per Vikan

Skredskspert Erik Hestnes fra NGI sier det er helt trygt å starte søket etter de savnede søstrene.

– Det er lite snø i området. Vannet har sunket betraktelig, og det er fullt forsvarlig å drive søk. Det skal mye til for at en tilsvarende situasjon som den vi hadde søndag, skal skje igjen, sier Hestnes.

Han er ikke sikker på hvor de savnede kvinnene ligger, eller hvor de ble tatt av raset.

– Det skal vi forsøke å få klarlagt under briefingen, sier Hestnes.

Sjelden kost

Ras ved Jamtfjelltinden

Politiet og skredekspert Erik Hestnes ble fløyet inn med helikopter onsdag for å se på forholdene og gjøre overflatesøk. Det sannsynlige stedet der turfølget ble truffet av raset ble lokalisert. Fra venstre John Helge Vang, skredekspert Erik Hestnes og politimester Håvard Fjærli.

Foto: Per Vikan

Turfølget på åtte ble tatt av et såkalt sørpeskred søndag 16. mai. Skredeksperten sier at sørpeskred er relativt vanlig i fjellet under ekstreme nedbørsperioder – eller vårsmelting ved eksterm varme.

– Men det er sjelden at folk opplever disse skredene. Årsaken er at det er lite folk i fjellet på denne årstiden. Men ettersom folks turvaner endrer seg, vil nok flere oppleve slike skred, sier han.

Sørpeskredene utløses svært sjelden av mennesker.

– Dette turfølget har vært her på et veldig uheldig tidspunkt, sier skredeksperten.

Hestnes sier det er en fordel å starte søket om kvelden.

– Fordel er at temperaturen går ned, og man unngår sol. Uansett er det nesten utenkelig at det skulle oppstå en ny farlig situasjon, sier Erik Hestnes.

Overrasket av ras

Søstre tatt av ras i Vefsn

TRE SØSTRE TATT AV RASET: Søstrene Åkerøy var ivrige og erfarne turgåere. F.v. Tove Peggy Åkerøy (45), Bjørg Heidi Åkerøy (43) og Therese Mari Åkerøy (29).

Foto: Privat

Berit Rugeldal (47) og Tove Peggy Åkerøy (45) ble begge gravd fram omkommet av de overlevende etter raset på søndag. En mann og en kvinne kom uskadd fra ulykken, mens to ble lagt inn på sykehus. En av dem ble utskrevet tirsdag.

Berit Rugeldal

OMKOMMET: Berit Rugeldal ble funnet omkommet etter raset i Vefsn.

Foto: Rune Pedersen, Helgeland Arbeiderblad

Turfølget på fem kvinner og tre menn i alderen 30-50 år fra Brurskanken Turlag skulle søndag 16. mai bestige Jamtfjelltinden i Vefsn kommune for å legge ut årets signeringsbok – da det kraftige mildværet og snøsmeltingen førte til at store snø- og jordmasser ble skylt nedover fjellsida.

Det 60 meter brede skredet gikk om lag ni kilometer fra nærmeste vei, og i et område uten mobildekning. Først natt til 17. mai ble folk klar over tragedien i fjellet. Det var meldinger fra pårørende som savnet de åtte, som utløste leteaksjonen. Turfølget ble meldt savnet søndag kveld klokken 23.28.

En leteaksjon ble igangsatt og i løpet av natten ble fire overlevende, to av dem skadd, hentet ut med helikopter.