Leste opp selvmordsbrev i retten

Da rettssaken mot den voldtektstiltalte frilansfotografen startet i dag, leste aktor opp et selvmordsbrev en av de fornærmede skrev da hun var 14 år.

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik og aktor, statsadvokat Thor Erik Høiskar

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik og aktor Thor Erik Svendsen Høiskar med selvmordsbrevet i retten.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Rettssaken mot bodøfotografen som står tiltalt for fem voldtekter i Salten tingrett ble utsatt til mandag etter at han fikk et illebefinnende i rettssalen og måtte fraktes bort i ambulanse.

– Jeg er ikke 100 prosent, men jeg vil bli ferdig med rettssaken, sier den voldtektstiltalte frilansfotografen i 30-årene.

Fem kvinner har i en hel uke stått ansikt til ansikt med en frilansfotografen i 30-årene som de har anmeldt i en omfattende overgrepssak. Tre av jentene var ifølge tiltalen bevisstløse da overgrepene skal ha skjedd.

Leste opp selvmordsbrev

Etter at dommeren leser opp en oppsummering fra de tre vitnene som tiltalte ikke fikk med seg torsdag, leser aktor, statsadvokat Thor Erik Høiskar opp selvmordsbrevet til en 24-årig kvinne som bare var 14 år og gikk på ungdomsskolen da hun anmeldte frilansfotografen for voldtekt.

Saken ble henlagt i 2005, men gjenopptatt etter at det kom flere anmeldelser mot den nå tiltalte mannen. Det var moren, som forklarer seg på telefon i Salten tingrett i dag, som fant selvmordsbrevet i jentas skolesekk.

I brevet skriver jenta at hun skal ha blitt voldtatt og han lyver når han hevder at overgrepet ikke har skjedd. Hun skriver at hun har slitt med selvmordstanker.

Moren gråter når brevet blir lest opp.

– Det er tøft å høre brevet igjen.

Hun forklarer hvordan hun fant brevet i skolesekken og leste det.

Moren ble spurt hvordan hun konfronterte datteren sin da hun skjønte at noe var galt.

– Jeg gikk inn og spurte henne rett ut. Hun fortalte meg at hun hadde blitt voldtatt. Jeg tenkte «herregud, han er nesten like gammel som meg».

Kvinnen forklarte at hun leverte brevet til politeit like etter at datteren hadde anmeldt overgrepet.

– Spiste lite og ble innesluttet

– Hvordan var hun i tiden før du fant brevet, spør aktor.

– Hun spiste lite på den tiden, og var veldig innesluttet. Men jeg tenkte ikke så mye over det.

Deretter forteller moren at hun fikk en telefon fra tiltalte.

– Han fortalte at det som hadde skjedd mellom ham og datteren min var frivillig. Jeg svarte at uansett hva som hadde skjedd, var datteren min mindreårig.

Ti år etter at hun anmeldte en mann for voldtekt, er hun nå klar for å legge de vonde opplevelsene bak seg. 24-åringen er én av de fornærmede i den omfattende overgrepssaken i Salten tingrett, det en mann står tiltalt for voldtekt av fem unge kvinner.

Forrige uka fortalte jenta til NRK om tiden etter anmeldelsen, og hva hun skal gjøre etter rettssaken.