NRK Meny
Normal

Fortviler over usikkerhet rundt nytt bibliotek

Hyllereolene og de trange gangene er utslitte. Brukerne av biblioteket i Bodø og biblioteksjef Sonja Osnes fortviler og mener politikerne skaper usikkerhet rundt biblioteket.

Biblioteksjef Sonja Osnes i Bodø

TRANGT: Hyllereolene med bøker og de trange gangene tydelig utslitte. Ifølge biblioteksjef Sonja Osnes er lokalene utgått på dato.

Foto: Bente H. Johansen

Til tross for at rådmannen mener utgiftene kan øke med 10 millioner, vedtok bystyret å utsette nye kontrakter for biblioteket i Bodø.

– Det er svært gammeldags. Lokalene er trange og dårlige. Vi kan ikke drive med noe her annet enn utlån, sier biblioteksjefen til NRK.no.

Derfor har entusiasmen for nytt bibliotek vært stor blant de ansatte og brukerne for å få nytt bibliotek. Men de har møtt mye motbør og usikkerhet.

Sist i bystyret i forrige uke da politikerne bestemte seg for å utsette nye kontrakter for biblioteket. Av de mange lokale bedriftene som har vunnet større kontrakter er Elektro Bodø, YIT Bodø, Alstad Maskinbedrift og Reinertsen Bodø.

Avgjørelsen påvirker de ansatte

Biblioteksjef Sonja Osnes i Bodø

TRANGT: Hyllereolene med bøker og de trange gangene tydelig utslitte. Ifølge biblioteksjef Sonja Osnes er lokalene utgått på dato.

Foto: Bente H. Johansen

– Det er en stor slitasjefaktor mentalt. Mange av oss har jobbet her i årevis, og har opplevd stadig brutte løfter om nytt bibliotek. Det er tungt. Men vi gjør så godt vi kan for å peppe hverandre opp og løfte blikket og jobbe for et nytt bibliotek, sier Osnes.

Skal inn i Kulturkvartalet

Kulturkvartalet i Bodø består av fire prosjekter: bibliotek, kulturhus, uteområder og parkering. Ordfører Ole Hjartøy forklarer at kommunen nå venter på rapporten om driftsutgifter som skal være klar 29. februar.

– Vi må forsikre oss om at dette prosjektet har en driftsmessig bærekraft, og ikke går ut over budsjettene i Bodø kommune. Ikke minst for kulturlivet for øvrig. Det er den tryggheten vi vil ha, sier Hjartøy, som ikke ser at det er noen grunn til usikkerhet rundt det nye biblioteket.

Drømmeforhold i Tromsø

Tromsø bibliotek

Slik ser det nye biblioteket i Tromsø ut.

Foto: Per Ivar Somby/Tromsø

Bibbi Skogøy, som er innom biblioteket i Bodø for å låne lydbøker til ferieturen til Tenerife skjønner de ansatte godt.

– Jeg har vært på biblioteket i Tromsø, og det er noe helt annet, sier hun.

I 2005 fikk Tromsø nytt bibliotek. På rekordtid gikk besøket opp fra 200.000 besøkende til en over halv million. Som et moderne bibliotek tilbyr de mer enn bare bøker.

I dag er det et topp moderne biblioteket er blitt et kultursenter, men før åpninga var situasjonen ganske lik den i Bodø.

– Det var veldig frustrerende for de ansatte, så vi skjønner våre kolleger i Bodø godt, sier biblioteksjef Paul Henrik Kielland ved Tromsø bibliotek.

Biblioteket i Bodø

Trangt om plassen på biblioteket.

Foto: Bente H. Johansen

I Bodø velger de fortsatt å tro på et nytt bibliotek.

– Vi skal ha nytt bibliotek. Vi kan ikke ha andre tanker i hodet.

Biblioteket i Bodø

Biblioteket i Bodø.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.