Lego-landslaget

Dette er Norges representanter i verdensfinalen i Lego League.

Legolandslaget

FÅR FLAGGET PÅ BRYSTET: Denne gjengen skal forsvare landets ære i Lego League.

Foto: NRK

Ti elever fra Korgen sentralskole i Hemnes kommune har utkonkurrert skoler fra hele landet. Nå er de endelig alene om representere Norge, og i dag setter de seg på flyet for å delta i verdensfinalen i Atlanta i USA.

Verdensomspennende konkurranse

First Lego League er en kunnskapskonkurranse for barn og unge mellom 10 og 16 år. Konkurransen er todelt. I den første delen skal elevene bygge en robot som skal utføre diverse oppdrag i løpet av to og et halvt minutt.

Lego

ROBOT: Roboten skal utføre oppdrag, og eleven styrer.

Foto: NRK

I tillegg skal elevene forske på og foreslå en løsning på en gitt samfunnsaktuell utfordring. Denne kalles "årets oppdrag." Konkurransen arrangeres av stiftelsen FIRST Scandinavia for å stimulere interessen for realfag og teknologi blant elevene.

Nitid planlegging

NRK besøker elevene i klasserommet mens de siste justeringene gjøres før avreise. Strategien diskuteres, ledninger strammes, og robotens bevegelser planlegges med til minste detalj. Alt styres via en datamaskin.

Robot

FINJUSTERES: Ingenting overlates til tilfeldighetene. Robotens bevegelser programmeres på millimeternivå.

Foto: NRK

De 10 elevene utgjør altså Norges lego-landslag. Siden i fjor høst har de jobbet med prosjektet som slett ikke bare handler om å bygge med legoklosser.

Ikke en lek

– Dette er en stor konkurranse mange forskjellige oppgaver. Elevene må lage show, føre logg, forklare hva de gjør, profilere laget, i tillegg til det å bygge lego som kanskje er det mest kjente oppdraget, sier lærer Stig Ulvestad

I tillegg til roboten har elvene utviklet en ide for fremtiden som går ut på at toget ikke lenger trenger å stoppe ved stasjon.

Elevenes løsning er at lokomotivet kjører gjennom stasjonen med redusert fart, mens ei elektrisk vogn kommer opp på siden og overtar passasjervogna i fart.

Togløsning for fremtiden

– På denne måten sparer man masse tid og energi, blant annet fordi sidevognene drives elektisk, noe som også er mer miljøvennlig, forklarer Bjørg Håland.

Elevene er svært fornøyd med ideen sin.

– Det er fullt mulig å gjennomføre ei slik løsning, men det vil naturligvis koste penger, sier Ruben Kristensen.

Prestasjonsangst

Med sang som underholdning, framlegg og legomodeller skal teamet fra Korgen og Norge konkurrere om å bli verdens beste team fra 14-17 april. Og litt prestasjonsangst har det blitt, medgir lærer Stig Ulvestad.

– Vi har ikke tenkt så veldig mye på det, egentlig, men det er er klart at det føles litt spesielt at vi skal gjøre dette med flagget på brystet, avslutter han.