Legger ut bilder av feilparkeringer: – De parkerer som apekatter

Mange irriterer seg grønne over hodeløse feilparkeringer. En mann i Bodø har tatt affære.

Feilparkering ved Bodø VGS
Foto: Bodø - Fantastiske Parkeringer

Parkeringsplasser er et knapphetsgode, så når en «idiot» dobbeltparkerer blir folk sure. På Facebook-gruppa «Bodø – Fantastiske parkeringer» samler en mann sammen skrekkeksempler fra publikum, og legger dem ut til allmenn beskuelse.

28-åringen ønsker å være anonym, men forteller til NRK at Facebook-siden ble til etter lang tids irritasjon og mye bannskap over «sjåfører som parkerer som apekatter».

– Jeg både sykler og kjører bil, og er som 95 prosent av alle andre sjåfører. Men jeg vil hevde at jeg er bedre enn gjennomsnittet til å parkere.

Blir irritert

Som de fleste av oss lar han seg hisse opp over feilparkeringer. Verstingene er biler som er parkert klint oppi din bil, biler som kaprer flere parkeringsplasser eller sperrer en innkjørsel.

– Du ser biler parkert foran nødutganger, på fortau og på gangfelt. De parkerer hvor som helst, og går sin vei. Om folk er late eller bare skikkelig dårlig til å tenke på handling-konsekvens har jeg ikke klart å finne ut av.

Blitt en «deltidsjobb»

Camping forbudet, står det på skiltet. Da tar man for sikkerhets skyld seks plasser.

Camping forbudt, står det på skiltet. Da tar man for sikkerhets skyld seks plasser.

Foto: Bodø - fantastiske parkeringer

Da han først opprettet Facebook-siden var det for å få ut frustrasjon, men etter hvert ble det nesten en deltidsjobb.

– Folk begynte å sende inn bilder. Da tok det litt av, sier 28-åringen.

Han understreker at han ikke ønsker å henge ut «parkeringssynderne», men håper bildene får folk til å skjerpe seg.

– Å oppdra voksne folk er for sent. Men bilder som får folk til å le, og jeg har tro på at humor kan få folk til å tenke seg om.

For billig å feilparkere

I parkeringsenheten i Bodø kommune humrer Jøran Bakkemo godt over bildene på Facebook-siden «Bodø – Fantastiske parkeringer».

– Dette er god folkeopplysning. Jeg tror absolutt slike bilder bidrar til at folk skjerper seg. Ser du bilen din på denne sida, gjør du neppe den samme parkeringstabben igjen.

Vi kan alle irritere oss kraftig over en parkeringsbot på frontruta, men Facebook-siden viser også at parkeringsvaktene har en jobb å gjøre.

(artikkelen fortsetter under)

pARKERING RETT UTENFOR BUTIKK

De fleste bildene er tatt på privat grunn utenfor butikker – utenfor parkeringsetatens nedslagsfelt.– Ikke alle butikker har leid inn parkeringsselskap, og vil ikke legge seg ut med kundene sine. Derfor får ikke disse gebyr, sier Jøran Bakkemo i Bodø kommune.

Foto: FANTASTISKE PARKERINGER

– De fleste bildene får oss til å dra på smilebåndet. Men feilparkering kan medføre fare for andre trafikanter. Barn vil ha spesielt vanskelig for å se og bli sett når de går ut i gaten bak en bil som står tett inntil fotgjengerfelt, påpeker Bakkemo.

Parkeringsbøtene blir dyrere

Satsen på parkeringsbøter har ikke vært endret på over 20 år. Offentlige bøtesatser for feilparkering er i dag enten 300 eller 500 kroner.

– Fra 1. januar vil satsene øke noe, spesielt for dem som skaper de mest trafikkfarlige situasjonene, sier Bakkemo.

Hvilke feilparkeringer irriterer deg mest? Diskuter under: