NRK Meny
Normal

Legger seg flat etter brannøvelse

Fergesambandet mellom Lødingen og Bognes ble kansellert etter en brannøvelse på land. – Vi visste ikke at fergene var så følsomme for røyk, sier nestkommanderende i Ofoten Brann.

Brannøvelsen på Bognes

Brannøvelsen på Bognes fikk uventede konsekvenser for M/S «Barøy» lørdag formiddag.

Foto: Jørn Inge Johansen

Lørdag formiddag ble fergen M/S «Barøy» fra Lødingen til Bognes kansellert da fergeområdet i Bognes ble dekket med røyk. Årsaken var at Ofoten Brann IKS hadde arrangert en brannøvelse et par hundre meter unna fergeleiet.

Kan gi utslag i sikkerhetsbarrierene

Torghatten Nord hadde fått beskjed om øvelsen i forkant, og hadde bedt Ofoten Brann IKS om å ikke gjennomføre øvelsen.

Men da fergen M/S «Barøy» var på tur til å legge til kai i Bognes, var fergeleiet likevel fylt med røyk. Mannskapet i ferga bestemte seg da for å kansellere turen.

– Hele fergeområdet var fullt av røyk. Det kan slå ut både dempere og overvåkningssystem. Gassfergene vi bruker har en rekke sensorer som overvåker eventuell gass. Får vi gassen inn i våre systemer, gir det utslag i sikkerhetsbarrierene. Konsekvensen er at vi har et fartøy som ikke er i samband. sier driftssjef i Torghatten Nord, Emil Berg.

Passasjerene som skulle på fergen på Bognes måtte i stedet kjøre til Drag for å for å fullføre turen. Kjøreturen tar cirka en halvtime.

Brannøvelse Bognes

Brannøvelsen i et gammelt hus på Bognes startet lørdag klokken 11.

Foto: Jørn Inge Johansen

Måtte snu

Jørn Inge Johansen er en av passasjerene som sto og ventet på fergeleiet på Bognes da de fikk beskjed om at turen var kansellert.

– Det kom en brannmann som sa at båten ikke kunne legge til kai på grunn av røykutvikling etter en brannøvelse. Et hus brant 100-200 meter unna fergeleiet, men jeg syntes ikke det var så mye røyk, for røyklagt var det ikke.

Johansen fikk da beskjed om at de måtte kjøre til Drag, hvor båten skulle legge til kai i stedet. Fra Bognes til Drag er det en halvtimes kjøring.

– Jeg synes det er rart det ikke var skilting på veien. Når vi skal til Bognes kjører vi forbi Drag, og da vi fikk beskjeden måtte vi kjøre tilbake igjen.

Johansen fikk med andre ord en time ekstra kjøring.

– I tillegg tar båten lenger tid fra Drag enn Bognes. Vi kom hjem to timer senere enn planlagt.

Saken fortsetter under bildet.

M/S Barøy ankommer Drag.

M/S Barøy ankommer Drag.

Foto: Jørn Inge Johansen

Beklager

Ifølge driftssjefen i Torghatten Nord ble Ofoten Brann bedt om å ikke gjennomføre øvelsen. Dette bekrefter fagleder brann, Tor-Arne Amundsen.

– Vi snakket med skipperne på ferga før vi startet, og vi hadde en diskusjon. Da vi startet var vindretningen annerledes, men den endret seg, og det var det som startet problemet.

– Men dere ble bedt om å ikke gjennomføre øvelsen?

– Vi visste ikke at fergene var så følsomme. Det er jeg overrasket over. Det er superviktig at brannmannskapene får slike øvelser. Men konsekvensene av øvelsen ble større enn vi hadde forutsett, det må vi innrømme. Vi kommer til å tenke oss veldig nøye om neste gang vi skal ha brannøvelse.

Klokken 17.15 ble de ordinære fergeturene på fergesambandet mellom Lødingen og Bognes gjenopptatt.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.