Legevaktbråk i Lofoten

Vestvågøy kommune føler seg lurt av Nordlandssykehuset, som vil kaste legevakta ut av sykehuset på Gravdal.

Legevakt

Illustrasjonsbilde.

Foto: Grafikk: Kari Løberg Skår / NRK

Legevakta holder i dag til i midlertidige lokaler inne på sykehuset.

Direktøren ved Nordlandssykehuset mener sykehjemmet er et mer egnet sted for ei framtidig interkommunal legevakt i Lofoten.

- Vi er holdt for narr

Ordfører Jonny Finstad i Vestvågøy synes det som skjer er stikk i strid med god samhandling. Han er opprørt over at de nå må ut av sykehuset.

- Vi er blitt holdt litt for narr, og satt på vent i mange år, i forhold til at de skulle avklare internt hvordan de vil ha det.

- Og nå får vi plutselig beskjed om at det ikke er aktuelt likevel, sier Finstad.

Vil ha felles legevakt

Høyre-ordføreren i Vestvågøy har en plan. Han ønsker å etablere en interkommunal legevakt i Lofoten sammen med Flakstad og Moskenes, inne på sykehuset på Gravdal.

Slik samlokalisering er det også på Stokmarknes og i Mosjøen. Mens legevakta i for eksempel Bodø er lokalisert utenfor sykehuset.

Best å ha separat

Sykehusdirektør Eivind Solheim, Nordlandssykehuset

VIL FJERNE LEGEVAKTA: Sykehusdirektør Eivind Solheim.

Foto: Andre Strand / NRK

Erfaringene fra Bodø er gode, sier direktør Eivind Solheim. Han vil ha legevaktsentralene ut av sykehusene.

- Sykehusene bør være reservert for de som har behov for spesialisthelsetjenester.

Solheim mener det blir for mange unødige sykehusinnleggelser når legevakta ligger inne i sykehuset. Det blir også utydelige grenser mellom sykehus og legevakt. Det andre alternativet er å legge legevakta til sykehjemmet. - En god idé, synes direktøren.

Brukerne blir kasteballer

- En dårlig løsning for pasientene, mener ordfører Jonny Finstad: - Vi blir kanskje tvunget til å gjøre det, men for pasientene er det bare ulemper. De ender opp som kasteballer mellom de ulike nivåene, og må tilbringe stadig flere timer fram og tilbake i ambulanse, i stedet for at de kan komme til én plass.