Hopp til innhold

Lavt lufttrykk lammer flytrafikken i Nord-Norge: – Dette er historisk og ekstremt

Widerøe har flere innstillinger på morgenen i dag. Det skyldes at lufttrykket i deler av Nord-Norge er for lavt til at de kan ta av, opplyser Widerøes trafikksentral.

Bodø lufthavn

Lavt lufttrykk fører til store forsinkelser i flytrafikken i Nord-Norge. Her fra Bodø lufthavn.

Foto: NRK

SISTE: – «As we speak» takser vi ut et fly til Helgeland, sier Silje Brandvoll, kommunikasjonsdirektør i Widerøe. Widerøe innstilte alle flyvninger til og fra Bodø frem til klokken 18. Brandvoll sier Widerøe håper snart å kunne fly til Svolvær, der luftrykket er helt på grensen. Luftrykket ved Leknes og Røst er fortsatt for lavt, opplyser hun. Alle avganger inn og ut fra Troms og Finnmark innstilles ut dagen.

– Dette er et historisk og ekstremt lavt lufttrykk. Jeg har snakket med erfarne piloter som aldri har opplevd et så lavt trykk før, sier informasjonssjef Catharina Solli i Widerøe til NRK.

Problemet rammer flytrafikk fra Trondheim og nordover til Bodø, men påvirker også lufthavner som ikke er direkte berørt av været. Mandag morgen har over 100 flyavganger i Norge blitt berørt, ifølge Avinor. De fleste av dem som følge av uværet.

Ifølge Widerøe er over 2000 passasjerer rammet.

– De minste flyene våre er ikke sertifisert til å fly under så lavt trykk som vi opplever nå, sier Solli.

Utfordringen for flyene er at lavtrykk under 946 hektopascal påvirker høydemålet som gjør at mannskapet som operer flyene ikke får beregnet høyden til bakken. Dette er særlig viktig under landing.

– I moderne tid har vi ikke opplevd å måtte sette flyene på bakken på grunn av lavtrykk.

– Enn så lenge flyr vi greit i Tromsø, Sørkjosen og Øst-Finnmark. Vi har friskmeldt Vestlandet, men det blir nok utfordringer utover dagen og kvelden, og helt sikker i natt også, sier Solli.

NRK forklarer

Mer enn 2000 Widerøe-passasjerer er rammet – derfor kan de ikke fly i det lave lufttrykket

Viktig under landing

Lufttrykket er i seg selv ikke noen trussel for flyene, men det skaper problemer for måleinstrumentene i cockpiten.

Utfordringen for flyene er at lavtrykk under 946 hektopascal påvirker høydemålet som gjør at mannskapet som operer flyene ikke får beregnet høyden til bakken. Dette er særlig viktig under landing.

Ikke mulig å justere så langt ned

Det lave lufttrykket gjør det vanskelig for pilotene å beregne avstanden mellom flyet og bakken.
– Standard lufttrykk er på cirka 1013. Nå er vi nede på under 950, noe som er ekstremt lavt. Det må vi korrigere for ved å skru ned høydemåleren, slik at den viser riktig høyde når vi flyr. Det er ikke mulig å justere høydemålerne så langt ned som lufftrykket krever, sier leder i Pilotforbundet Petter Førde,.

– Får ikke gjort jobben vår

Flyselskapet har aldri i moderne tid opplevd å måtte sette flyene på bakken på grunn av lavtrykk. Bjørn Sve har vært flykaptein i Widerøe siden 1997. Han har heller aldri opplevd et så lavt lufttrykk som det som nå skaper problemer i Nord-Norge.

– Vi ønsker jo å få passasjerene fram, men vi ikke får gjort jobben vår, sier Sve.

Store problemer i flytrafikken

Værsystemet flytter seg langsommere enn ventet, og det fører til ytterligere innstillinger. Widerøe innstiller alle flyvninger inn og ut fra Bodø frem til klokken 18.00 mandag. Alle avganger inn og ut fra Troms og Finnmark innstilles ut dagen. Unntaket er direkteflyene mellom Bodø og Tromsø og Bergen.

Rekordene faller som fluer

Blant stasjonene som har hatt sammenhengende målinger av lufftrykk i mer enn 30 år, er det satt ny rekord ved 22 av dem.

Lufttrykket holder seg lavt

–  Vi har sett på hvor ofte trykket er lavere enn 950 hektopascal, og det er jammen ikke ofte det er lavere enn det. Det som også er spesielt nå, er at lufttrykket holder seg lavt også når lavtrykket flytter seg inn over land. Vanligvis pleier da luftrykket å stige, sier statsmeteorolog Gunnar Livik ved Meteorologisk institutt.

MER OM historisk lavt lufttrykk i nord

Ifølge meteorolog John Austrheim ved Værvarslinga for Nord-Norge beveger det lave lufttrykket seg nå over Helgeland i Nordland.

– I løpet av kvelden eller natta vil det flytte seg til Troms og trolig skape trøbbel for flytrafikken også tirsdag. I løpen av ettermiddagen i morgen vil det lave lufttrykket passere Finnmark, sier Austrheim.

Lufttrykk

Også i Tromsø er flere avganger innstilt som følge av det lave lufttrykket.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Innstilte fly over store deler av landet

I Tromsø er det flyavganger fram til og med klokka 10:45 som foreløpig er innstilt. Det gjelder fly både nordover til Alta, Hammerfest og Hasvik, men også sørover til Bodø, Stokmarknes og Andenes.

I Bodø må Carl Fredrik Salo innfinne seg med å vente. Flyet han skulle ta fra Bodø til Tromsø er innstilt.

– Jeg skulle egentlig ta et fly i 8-tiden, men det gikk jo ikke. Jeg skulle egentlig vært hjemme i 11-tiden, men nå ser det ut til at jeg først kan være hjemme klokken åtte i kveld.

Flyet til Carl Fredrik Salo ble innstilt på grunn av lavt lufttrykk i Nord-Norge.

Carl Fredrik Salo er rammet av det lave lufttrykket, som har fått Widerøe til å innstille en rekke flyavganger mandag.

Foto: Ola Helness / NRK

Ingrid Gundersen fra Bergen sitter trykkfast på Trondheim lufthavn Værnes. Hun håper på at et mirakel kan få henne til Brønnøysund.

– Vi har fått tilbud om buss i seks timer, så vi er jo optimistiske og tenker at vi må ta den løsningen hvis det ikke finnes noen annen mulighet. Vi håper på et mirakel da, at noen plutselig får vekk alt lavtrykket og at vi får kommet oss avgårde. Det hadde vært utrolig deilig, sier Gundersen.

I Vestland er det innstillinger eller forsinkelser i Førde, Sandane i Gloppen og Sogndal.

Også på Værnes i Trondheim er det innstilte avganger. Ifølge Avinor er fire avganger innstilt.

Én avgang med SAS til Bodø og Tromsø var innstilt klokken 06.45 mandag morgen. I tillegg er avgangen med Widerøe til Namsos og Rørvik innstilt klokken 08.35. En Widerøe-avgang til Brønnøysund klokken 12.20 er også innstilt, i likhet med en Widerøe-avgang til Bodø og Mo i Rana klokken 14.40.

SAS har til sammen 34 innstilte avganger i hele sitt system.

Laster Twitter-innhold

– Rett og slett ekstremt lavt lufttrykk

Uværet Elsa: Høy vannstand.

Ekstremværet Elsa fører til ekstremt høy vannstand. Vannstanden påvirkes av lavtrykket.

Foto: METEOROLOGISK INSTITUTT

Vakthavende meteorolog, Pernille Borander, forteller at det er svært sjeldent vi ser et lignede lavtrykk som nå.

– Det er rett og slett ekstremt lavt. Dette er utenom det vanlige også for oss, sier Borander.

– Men hva er det egentlig som skjer i lufta nå?

– Et lufttrykk sier noe om hva lufta over oss veier. Når vi har et lavtrykk over oss, så er det gitt i navnet; Det er veldig lavt trykk. Men det er ikke slik at vi blir ikke trykket ned av høyt trykk eller føler oss lettere ved lavt trykk. Det er mest over havoverflaten at det merkes.

Borander forteller at vannstanden stiger med lavt trykk. I går var det også fullmåne og det er meldt om stormflo langs store deler av kysten.

– Det var ekstremvær over Storbritannia i går. Lavtrykket som nå har senter i Midt-Norge fører til at bakketrykket eksempelvis i Brønnøysund er på 943 hektopascal, mot et normalnivå på 1013.

People view large waves caused by Storm Ciara as they hit the the seafront and wall in Newhaven

I Storbritannia har stormen "Ciara" brakt med seg regn og vind fra Atlanteren. Her slår store bølger inn mot en molo i byen Newhaven i England.

Britain Storm

To menn bruker bøtter for å tømme vann fra en bolig i byen Appleby-in-Westmorland i Cumbria i England. Den kraftige stormen har ført til oversvømmelser flere steder.

Mytholmroyd, northern England

Vann dekker nesten hele første etasje av disse husene i byen Mytholmroyd i nordlige England etter at elven Calder gikk over sine bredder.

Mytholmroyd

En mann tar bilde av oversvømmelsene i byen Mytholmroyd.

Gjess i Hebden Bridge

Gjess tar seg en svømmetur gjennom gatene i byen Hebden Bridge i nordlige England.

People walk through strong gusts of wind as storm Sabine is expected to hit the region in Cologne

Kraftig vind har også truffet Tyskland, slik vi kan se her fra Köln. I Tyskland har stormen fått navnet "Sabine".

Bremerhaven

Det blåser også i kystbyen Bremerhaven i nordlige Tyskland.

Netherlands Riders In The Storm

En syklist i fargerikt antrekk kjemper seg gjennom sterk vind i et sykkelmesterskap i sørvestlige Nederland.

Nederland

En mann lener seg på den sterke vinden ved kysten i Harlingen i Nederland.

Waves crash against the breakwater during Storm Ciara at Wimereux

Uværet har også truffet Frankrike. Her har folk nærkontakt med bølgene i byen Wimereux nord i landet.

Foto: Pascal Rossignol / Reuters
Innstilte fly pga lavt lufttrykk

Bare i Nordland er det totalt 51 innstilte fly. Her ser vi Bodø.

Foto: Ola Helness / NRK