Lastebåt mistet motorkraft og drev mot land

Lastebåten «Nidarø» med fem personer ombord mistet motorkraften og var nær forlis i Stigfjorden i den kraftige stormen. Vinden nådde orkan styrke på sitt kraftigste, og førte til fergestopp og stengte veier.

Lastebåten Nidarø havarerte i herøy

BISTÅR LASTEBÅT: Det 70 meter lange lastebåten Nidarø mistet motorkraften i Stigfjorden i Herøy. Både bilferge, tråler, redningsskøyta og redningshelikopter var kjapt på stedet.

Foto: Redningsselskapet

SISTE: Klokken 15.50 ankom slepebåten «Nautilus Balder» lasteskipet. Klokka 19 var «Nidarø» trygt ankommet Vikholmen i Nesna.

– Det var hele tiden en fare for at båten kan drive inn mot land. I starten var det stor fare for det for det er relativt sterke vindkast i området, og liten storm, opplyser Thor-Eirik Torkildsen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NRK.

Mayday

Det var rundt klokken 11.12 Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk inn en en mayday-melding om at lastebåten «Nidarø» med fem personer ombord hadde mistet motorkraften og var nær ved å havarere i Stigfjorden i Lurøy.

Mannskapet fortsatt om bord

Til NRK opplyser Torkildsen at situasjonen foreløpig er under kontroll, men at det alltid er en fare for at båten, som ligger noen hundre meter fra land, kan drive inn.

– Mannskapet på fem er fortsatt ombord i båten, og situasjonen blir vurdert forløpende. Inntil videre vil redningsskøyta «Skuld» og Sea king-helikopteret fra Bodø være tilgjengelig dersom det blir nødvendig, sier Torkildsen.

Etter kort tid fikk lastebåten bistand fra bilferga «Lovund» som umiddelbart gikk ut av rute for å assistere. Også tråleren «Cetus» satte kurs for bistå bergingsaksjonen.

Lasteskip

FIKK HJELP: Etter kort tid fikk lastebåten bistand fra bilferga «Lovund» som umiddelbart gikk ut av rute for å assistere.

– Tråleren har satt en sleper ombord og forhindrer lasteskipet å reke mot land, sier Torkildsen.

Taubåten «Nautilus Balder» skal ifølge Hovedredningssentralen være på plass rundt klokken 15.00 i ettermiddag for å taue det 70 meter lange lasteskipet til land.

Sterk storm med orkan i kastene

I hele Nordland, fra Brønnøysund i sør til Lofoten i nord, har det blåste svært kraftig i dag. I 14-tiden ble det målt vindkast fra 25 til opp mot 47 meter per sekund langs kysten. På Røst ytterst i havgapet utenfor Bodø var det full storm, mens det var sterk storm i grenseområdet mot Nord-Trøndelag.

– Vinden dreide fra vest/nordvest og sto rett på land. Det ble målt orkan på Kvaløyfjellet i Sømna og på Sandhornøya. På Helligvær og Tverrfjellet i Glomfjord nådde vindstyrken sterk storm, mens det på Bodø lufthavn ble målt full storm, opplyser vakthavende meteorolog Geir Bøyum.

– Toppen er nådd. Mot kvelden vil vinden løye, legger Bøyum til.

Politiet i Salten advarer mot svært glatte veier i området og ber folk vurdere om man er nødt til å kjøre nå eller om kan vente. E6 over Saltfjellet og E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp i Finnmark er stengt, mens det er kolonnekjøring på Beiarfjellet og over Graddis. Også på fylkesvei 98 over Ifjordfjellet og 889 mellom Snefjord og Havøysund i Finnmark ble det innført kolonnekjøring.

Lammer båt- og fergetrafikken

Saltfjellet stengt

SALTFJELLET STENGT: Slik så det ut på E6 over Saltfjellet klokka 16.

Foto: Statens vegvesen

I likhet med de to foregående dagene skaper uværet flere stengte fjelloverganger og kolonnekjøring i Nord-Norge.

Hele 13 fergeavganger i Nordland har i løpet av dagen vært innstilt.

I Nordland er følgende fergestrekninger innstilt:

  • Fv 17, Levang-Nesna, innstilt grunnet uvær
  • Fv 17, Kilboghavn-Jektvik, innstilt grunnet uvær
  • Fv 834, Festvåg-Misten, innstilt grunnet uvær
  • Fv 384, Handnesøya-Tomna, innstilt grunnet ivær. Det gjelder sambandet Nesna-Vikholmen-Hadnesøy-Tomma
  • Fv 405, Rødøy-Jektvik, innstilt grunnet uvær
  • RV 80, Bodø-Røst, innstilt grunnen uvær
  • RV 80, Bodø-Moskenes, innstilt grunnen uvær
  • Melbu-Fiskebøl er også innstilt
  • Fv 452, Vassvik-Ørnes, innstilt grunnet tekniske problemer
  • RV 827, Darg-Kjøpsvik, innstilt på grunn av tekniske problemer

Ifølge NRK Trafikk åpner sambandet mellom Tjøtta og Forvik, samt Forøy-Ågskaret litt over klokken 15.00 etter å ha vært innstilt en lengre periode.

Stenger moloen og sikrer løse gjenstander

Politiet både i Salten og på Helgeland har fått meldinger om løse gjenstander grunnet uværet, og har vært ute for å sikre slik at det ikke oppstår farlige situasjoner. I Bodø er moloen stengt grunnet den sterke vinden, og en politipatrulje gjør vurderinger på en kran som svaier i vinden.

– Vi oppfordrer folk til å holde seg innedørs. Dersom de absolutt ikke må være på veiene burde de utsette gjøremålene sine, sier Synnøve Lukkassen hos Vegtrafikksentralen i Nord-Norge.

Det er ifølge Lukkassen kommet flere meldinger på særdeles glatte veier og mye vann i veibanen. Hun ber folk kjøre etter forholdene.