Låser seg ikke i oljepolitikken

Kristelig Folkeparti i Nordland vil ikke låse seg i spørsmålet om olje- og gassleting utenfor Lofoten og Vesterålen.

Jan Sahl

FORTSATT PÅ TOPP: KrF ønsker å beholde Jan Sahl på Stortinget etter valget til høsten.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

- Men i dag bør området være en petroleumsfri sone, sier Jan Sahl, som er partiets toppkandidat på stortingsvalglista til høsten valg.

LES OGSÅ: Tror ikke oljeuenighet knuser regjeringa

LES OGSÅ: - Ap ofrer Nord-Norge

LES OGSÅ: FrP: - Vi er klare for oljeleting

Arbeidsplasser på land


Sahl ble lørdag valgt inn på som nummer en på lista uten motkandidat, og det kan bety at han får sin fjerde periode på Stortinget. Han er fylkesparitet mest erfarne rikspolitiker, og hans toppkandidatur har vært opplagt lenge.

I valgkampen foran stortingsvalget i september, vil Sahl være klar på at han er for olje- og gassvirksomhet i Nordland, men at virksomheten bør gi arbeidsplasser på land.

– Vi må ha noe igjen for denne virksomheten, sier han.

Ikke bare ”nei” til olje og gass


Sahl, som kommer fra Gravdal i Lofoten, er opptatt av fisk og landbruk. Derfor er han og partiet opptatt av at områdene utenfor Lofoten og Vesterålen skal være petroleumsfrie soner.

– Det betyr ikke at vi sier ”nei” all petroleumsvirksomhet i nord, og når det gjelder Lofoten og Vesterålen, vil vi heller ikke uttale oss om framtida, sier han.

- Hvordan det vil se ut for Lofoten og Vesterålen i framtida, vil vi ikke ta stilling til nå, sier Sahl.

Sahl har i inneværende stortingsperiode som KrFs forsvarspolitiske talsmann, vært sentral i debatten om flyttinga av Forsvarets hovedkvarter fra Jåttå i Rogaland til Reitan utenfor Bodø. I debatten om flyttinga, var han uenig med sin partileder, Dagfinn Høybråten, som representerer Rogland.

Nordland først


- Vi har ordnet opp oss i mellom, og jeg kan slå fast at alt er klart for Reitan. Jeg garanterer at det ikke blir omkamp fra KrFs side, sier Sahl.

Hen legger til at når det kommer til uenighet innad i partiet i Stortinget, så velger han først og fremst hensynet til Nordland.

– Når det står om saker for Nordland, er landsdelen viktigere enn partiet, sier han, og legger til at dette prinsippet vil gjelde når Stortinget skal behandle den nye avtalen om Hurtigruten like før sommerferien.

Ingelin Noresjø

ARVEPRINSESSEN: Ingelin Noresjø fra Fauske er utpekt til å ta over etter Jan Sahl.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Arveprinsessen


Siden Sahl skal gå til valg for sin fjerde periode på Tinget, har Nordland KrF nå begynt å tenke på hvem som skal bli den neste førstekandidaten. På andreplass på lista står fauskeværingen Ingelin Noresjø, partisekretær for KrF i Nordland. Hun oppfattes av mange som den neste førstekandidaten. Noresjø legger heller ikke skjul på at hun vil arbeide for å få førsteplassen når tiden er riktig.