NRK Meny
Normal

Lars Andreas Larssen er død

Skuespilleren Lars Andreas Larssen (78) er død, opplyser hans sønn Vetle Lid Larssen.

Lars Andreas Larssen (født 27.3.1935 på Melbu i Hadsel ) sovnet i dag tidlig rolig inn på Uranienborghjemmet i Oslo, omgitt av sin nærmeste familie.

Det skriver hans sønn Vetle Lid Larssen på Twitter.

Larssen debuterte i 1958 på Folketeatret i stykket Cherrys have. Hans første filmrolle var i filmen Ni liv fra 1957. Senere spilte han i mer enn 30 filmer i løpet av sin karriere.

For TV-publikummet ble han særlig kjent i rollen som rektor i serien «Borgen skole» som gikk på NRK i perioden 1988-1991. Han deltok også i «Fangene på fortet» som gikk på TV3 midt på 1990-tallet. Hans siste spillefilm var «Olsenbandens siste stikk» fra 1999.

Toralv fra Maurstad

Skuespiller Toralv Maurstad var sjefen til Larssen på Nationaltheatret i en årrekke.

Foto: NRK

– Begavet entertainer

Skuespiller Toralv Maurstad var sjefen til Larssen på Nationaltheatret i en årrekke.

– Jeg kjente ham som en begavet entertainer, skuespiller og artist, sier Maurstad til NRK.

– Jeg husker han gjorde mange bra ting. Spesielt i stykket Harvey, som jeg iscenesatte på Torshovteatret. Der spilte han en original som gikk rundt omkring og hadde med seg en stor kanin, det var et morsomt stykke. Jeg vil huske ham som en fargerik og engasjert person, avslutter Maurstad.

– En stor historieforteller

– Han var entusiastisk, utadvendt og en stor historieforteller, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

Moxnes påpeker at Larssen var et produkt av sin tid, var politisk motivert og stod på barrikadene både for teatret og for saker i tiden.

– Han er kanskje mest kjent for å ha vært med å bygge opp den eksperimentelle scenen ved Torshovteatret i Oslo. Det var også her han hadde sine største suksesser.

Vært dårlig i lang tid

Det ble i 2007 offentlig kjent at Larssen var rammet av Alzheimer.

– Han har vært dårlig i lang tid, og allerede i 2007 gikk hans samboer ut og fortalte at han hadde Alzheimers, forteller Moxnes.

– Han hadde et voldsomt engasjemtent som virkelig kom gjennom TV-ruta. Derfor ble han benyttet mye som engasjert talsperson, avslutter Moxnes.

Larssen har de siste årene vært rammet av sykdom.

Lars Andreas Larssen

Avduking: Trude Drevland avduket bysten av Lars Andreas Larssen under den årlige hagefesten ved hovedgården på Melbu i 2008.

Foto: Billy Jacobsen / NRK