Hopp til innhold

Langsom lakseproduksjon kan redusere dødelighet

Ny forskning viser at langsom og mer naturlig smoltutvikling kan føre til bedre hjertehelse og overlevelse hos oppdrettslaks.

Det skriver Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i en pressemelding.

Økende dødelighet av laks sent i tilvekstfasen er et alvorlig dyrevelferdsproblem. I tillegg medfører det årlige økonomiske tap på over 15 milliarder norske kroner.

– Vi vet ikke med sikkerhet hva de underliggende årsakene til denne plutselige dødeligheten er, men vi observerer stadig oftere hjertelidelser og sirkulasjonsforstyrrelser i forbindelse med økt dødelighet etter stressende inngrep, som for eksempel ulike avlusningsmetoder, sier førsteamanuensis Ida Beitnes Johansen ved NMBU Veterinærhøgskolen.

Hun har ledet et forskningsprosjekt som har undersøkt om saktere og mer naturlig smoltutvikling fører til bedre hjertehelse og overlevelse hos oppdrettslaks.

Hjertesykdom er et økende problem i norsk lakseoppdrett. Det rapporteres om varierende grader av avvikende hjerteform, og oppdrettslaks har generelt mindre og rundere hjerter enn villaks, sier hun.

Forskerne gjort eksperimenter som viser at laks som er produsert intensivt og hurtig på høye temperaturer og under kontinuerlig lys, har mer avvikende hjerteform enn fisk som er produsert langsomt på lavere temperaturer og under mer naturlige lysforhold.

Oppdrettsmerde utenfor Lovund
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK