NRK Meny
Normal

Lange fengselsstraffer for nordnorsk rekordbeslag

En mann i 40-årene er dømt til åtte års ubetinget fengsel for å ha innført 8,5 kilo amfetamin til Bodø. Fire andre involverte må også i fengsel.

Statsadvokatene Erik Thronæs og Hilde Stoltenberg

Statsadvokatene Erik Thronæs og Hilde Stoltenberg, som begge aktorerte i rettssaken, ba om lange fengselsstraffer for de fem, og ble hørt.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Straffen er i tråd med aktors påstand, som i sin prosedyre ba om fengsel i hele åtte og et halvt år for den hovedtiltalte 48-åringen fra Bodøområdet.

Aktor, statsadvokat Hilde Stoltenberg er fornøyd med dommen.

– Her er det snakk om 8,5 kilo meget farlige narkotiske stoffer som var ment for Bodøs befolkning og distriktet rundt. Vi er glade for å ha fått strenge straffer, sier hun til NRK.

I dommen heter det at leveransene av narkotikaen med en gateverdi på flere millioner kroner var godt organisert og planlagt.

– Samtlige domfelte har fått inndrag av vinning. Man skal ikke tjene på å drive med kriminalitet, sier Stoltenberg.

Selv om mannen nektet befatning med leveransen av 8,5 kilo amfetamin ble han ikke trodd av retten, som gir ham et halvt års fradrag fra aktors påstand på grunn av andre erkjennelser i saken.

Lange fengselsstraffer

De fem mennene sto tiltalt for å ha fraktet over 11 kilo amfetamin og minst tre kilo hasj nordover fra Oslo. Beslaget som ble gjort av politiet i Salten 6. juni i fjor er Nord-Norges største enkeltbeslag av amfetamin.

Retten fant det imidlertid ikke bevist at den første transporten inneholdt amfetamin. Derfor gjelder dommene beslaget i juni i tillegg til flere kilo hasj.

Påtalemyndigheten mener den 48 år gamle mannen, bosatt i Bodøområdet, var hovedmannen bak bestilling og mottak av stoffet.

Advokatene Kjell Myrland (t.h.), Øyvind Bergøy Pedersen og Ole Magnus Strømmen (t.v)

Advokatene Kjell Myrland (t.h.), Øyvind Bergøy Pedersen og Ole Magnus Strømmen (t.v.) Myrland forsvarte den antatte hovedmannen fra Bodøområdet.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

En mann i 40-årene fra østlandsområdet skal ifølge politiet være hovedmannen i Oslo. Han innrømmet i retten at han skaffet til veie 8,5 kilo amfetamin, og er dømt til seks års ubetinget fengsel.

I tillegg mener de to unge menn, også de fra østlandsområdet, sto bak transporten av narkotikaen. De har begge fått to års ubetinget fengsel i straff.

La kortene på bordet – fikk strafferabatt

Den femte, som skal ha vært hovedmannens medhjelper i Bodø, la i retten alle kortene på bordet, og knyttet samtidig de andre medtiltalte til beslaget. Han er dømt til tre år og fem måneders fengsel. Ett og et halvt år gjøres ubetinget.

– Han har fått 50 prosent rabatt i forhold til de øvrige involverte. Det er mye, men det er fordi han har samarbeidet med politiet, sier Stoltenberg.

De fire andre erkjente delvis straffskyld.

Ny runde i lagmannsretten

48-åringen som politet mener er hovedmannen i Bodø anker dommen.

Påtalemyndigheten vurderer å anke deler av dommen.

– Retten fant at det ikke var bevist at kurerene visste at det var amfetamin i lasten. Den delen er vi innstilt på å anke, men det er Riksadvokaten som avhør dette, sier Stoltenberg.

Amfetamin beslaglagt i Bodø

Dette er noe av rekordbeslaget som politiet gjorde.

Foto: Politiet