Frykter alvorlig laksesykdom

– Situasjonen er ubehagelig, sier oppdretter Odd Strøm i Nova Sea. Den alvorlige laksesykdommen PD kan være påvist i nabofylket.

Oppdrettslaks

Oppdrettere i Nordland er bekymra etter at en av de mest alvorlige laksesykdommene kan være påvist i nabofylket.

Foto: Marøy, Terje / SCANPIX

I går ble det kjent at Mattilsynet har en sterk mistanke om at oppdrettsfisk i et anlegg i Nord-Trøndelag er smittet av den alvorlige laksesykdommen PD.

Dersom fisken er infisert, kan smitten nå anleggene til Nova Sea på Helgelandskysten.

– Vi er ekstra årvåkne etter at vi ble kjent med mistanken, sier daglig leder i Nova Sea, Odd Strøm. Vårt fiskehelsepersonell har utstrakt kontakt med veterinærer og Mattilsynet for å følge situasjonen.

Odd Strøm

Odd Strøm, daglig leder i Nova Sea sier de følger situasjonen i Nord-Trøndelag nøye.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Ifølge Mattilsynet er Pancreas disease (PD) en av de alvorligste sykdommene i oppdrettsnæringen. Den kan ikke behandles med medikamenter.

Sikkert svar mandag

Mandag skal det tas nye prøver i anlegget og naboanleggene i Nord-Trøndelag for å få et endelig svar på om fisken er smittet.

– Når de første prøvene viser tegn på PD, er sykdommen som regel brutt ut, sier Strøm.

I 2008 ble sykdommen påvist i anlegg til Nova Sea. Selskapet måtte da slakte 1,2 millioner laks som følge av viruset. Tapet var på 30 millioner kroner.

Ligger ved skipsleia

Anlegget ligger ved innløpet til Nærøysundet, her går også skipsleia.

– Her går det brønnbåter til og fra andre anlegg. De må gå med lukkede ventiler så de ikke sprer smitte, sier John Bjarne Falch, distriktssjef i Mattilsynet i Namdal.

Norske myndigheter har satt inn flere tiltak for å hindre spredning. I 2012 ble det bestemt at dersom en spesiell form for PD ble påvist nord for Nord-Trøndelag, skal all fisk slaktes så raskt som mulig.