NRK Meny
Normal

Laks tre ganger dyrere enn torsk

Oppdrettslaks koster tre ganger så mye som villfanget torsk, men analytiker spår høyere pris for torsken.

Laks

DYR FISK: Oppdrettslaks er god butikk og er tre ganger så dyr som villfanget torsk.

Foto: NRK

Norske fiskere får 14 kroner per kilo for villfanget torsk, mens oppdretterne får 45 kroner per kilo for laksen. Årsaken er at torsken møter konkurranse fra andre hvitfiskarter, som Alaska polloc og pangasius i det globale markedet.

Men nå vil prisene stige, nettopp fordi torsken er så billig. Det sier Kolbjørn Giskeødegård, er sjømatanalytiker i Nordea Markets.

– Det er en global trend at prisen på mat stiger. Storfekjøtt kan sammenlignes med veksten for laks. Torsken har vært billigere enn mange andre matvarer. Dette vil europeiske forbrukere snart oppdage, og da vil prisen på torsk stige, sier han.

Nye forhandlinger

Giskeødegård gir håp til alle fiskere som synes dagens minstepris på 14 kroner kiloet for torsken er alt for lav. Nå kan de drømme om økte priser etter torskeprisforhandlingene den 4. januar.

Trygve Myrvang er administrerende direktør i Norges Råfisklag, og det er han som på vegne av fiskerne den 4. januar skal møte industrien til forhandlinger om en ny minstepris for torsk.

Han liker det analytiker Giskeødegård sier, men er usikker på hvordan den vedtatte minsteprisen vil påvirkes dersom kundene i Europa neste år vil betale mer for fisken.

Europa bestemmer

– Prisen til fiskerne vil sannsynligvis gå opp når prisen ute i Europa går opp, men det å sammenligne laks med torsk er som å sammenligne epler og pærer, sier han.

– En viktig årsak til prisforskjellen i Norge mellom laks og torsk, er at all torsk som leveres til industrien, videreforedles. Det har sin kostnad. Samtidig er laksen som sendes ut av Norge kun sløyet, ikke bearbeidet, sier Myrvang.