NRK Meny
Normal

Lager vakre hager på værhard øy

TRÆNA (NRK): Folket på Træna tjorer fast drivhusene mot vinden. – Fiskenot holder takplatene på drivhuset på plass, sier hageentusiast gjennom 30 år.

En trailer for TV-serien fra Træna som går i programmet Grønn glede sommeren 2015 med programleder Mette Stensholt Schau.

Øygruppa Træna er værutsatt med sterk vind og barfrost. Likevel greier innbyggerne å lage vakre hager.

Fra å være ei forblåst øy langt uti havet forandres Træna sakte, men sikkert til en blomstrende oase. På 60-tallet fantes det ikke et eneste tre på øygruppa Træna. Hard vind, salt sjøsprøyt, karrig jord og nærmeste frø en havstrekning unna sørga for det.

Nå blomstrer det hos havfolket.

Med åpent hav på alle kanter ligger øysamfunnet Træna, lengst vest utafor nordlandskysten. Her er det været som styrer livet for de 500 som er bosatt her. Høststormene kan blåse opp i orkan, og drivhus og store trær tjores fast med lastestropper. Men øyriket byr også på flatt hav og midnattssol.

Pøbelgran gir hageklima

Til tross for stormer, harde vintre med barfrost og salt sjø, så blomstrer hageinteressen på øyene. For klimaet har endret seg på øya etter at staten startet planting av sitkagran på Træna på 70- og 80-tallet.

Skogplanting langs hele kysten: – Vi har plantet en miljøkatastrofe

Stort miljøproblem: Innrømmer manglende kunnskap om «pøbelgran»

Sitkagrana på Træna har tatt av for vinden, og gjort at fugler som naturlig ikke lever på øyene, nå har slått seg til her.

Leplanting har forandre klima på Træna

Tidligere ordfører Aina Willumsen (Ap) sier leplantingen har endra både landskap og miljø.

Foto: Jorun Vang / NRK

Kommunen så fordeler ved leplantingen og i samarbeid med det lokale hagelaget ble det plantet 3000 busker og trær som siden har frødd seg slik at det nå er nærmest belter med vegetasjon som tar av for vinden.

Aina Willumsen var ordfører fra 2003 - 2011 for Arbeiderpartiet. Hun sier det var stor enighet om leplantingen i kommunen for å skjerme mot den harde vinden. Nå er plantingen omdiskutert ettersom den har gitt problemer med attgroing.

– Sitkagrana ble planta med en god hensikt

Aina Willumsen, ordfører (Ap) fra 2003 - 2011

Hus og hage tilpasset klima

Sikrer drivhuset mot høststormene
Foto: Jorun Vang / NRK

Jorid Langskjær bor på den største øya i kommunen. Hun startet hageplanleggingen allerede da hun og mannen Eivind bygde seg hus på Husøya for 30 år siden. Huset ble bygd med mange lune kroker for å skjerme for vinden, og rundt hele tomta har hun plantet tett le med busker og store kraftige stauder som tåler en støyt.

Plantetips: Plantene som tåler (s)alt!

Du møter Jorid og flere hageglade av havfolket på Træna gjennom årets TV-serie Grønn glede, tirsdager på NRK1 etter Dagsrevyen med sendestart tirsdag 12. mai.