NRK Meny
Normal

Lager DNA-profil etter funn av blodspor

Politiet ber i dag folk si ifra om de finner lik på sjøruta mellom Amsterdam og Narvik.

Mann drapssiktet i Narvik

Politiet tror at noe kriminelt har tilstøtt en ukrainsk kvinne i 30-årene som er savnet på et skip som kom til Narvik fra Amsterdam lørdag. Her transporteres mannskapet til avhør mandag formiddag.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Torgeir Kvitvik og Egil Sletteng, Narvik politistasjon

Politiadvokat Torgeir Kvitvik og politistasjonssjef Egil Sletteng (t.h.) under gårsdagens pressekonferanse.

Foto: NRK

I løpet av mandagen ble hele mannskapet på 21 i tillegg til offiser avhørt i forbindelse med at en sjøoffiser er pågrepet og siktet for drap.

Det opplyser politistasjonssjef Egil Sletteng ved Narvik politistasjon i en pressemelding.

Han forteller til NRK at de har sendt biologisk materiale til Folkehelseinstituttet for utarbeidelse av DNA-profil, etter funn av blodspor om bord på båten. Denne vil bli sammenlignet med en referanseprøve på en nær slektning av den savnede kvinnen, for å fastslå hvorvidt blodsølet stammer fra den savnede.

– Det er søkt med kjemisk væske som slår ut på blod og kroppsvæske. Så spesifikt hva det er, vet vi ikke helt, men det er materiale her som kan danne en DNA-profil, sier han til NRK.

Lot skipet seile videre

Sletteng forteller videre at de hadde en total gjennomgang av skipet i går ettermiddag sammen med Kripos, og også en kriminalteknisk søkshund, for å forsikre seg om at alle deler av båten var undersøkt.

Det ble ikke gjort nye funn, men det ble gjort ytterligere beslag, sier Sletteng videre.

– Søket ble avsluttet i går kveld. Etter at totalt hele mannskapet på 21 var avhørt, så lot vi skipet seile, og det forlot Narvik cirka klokken 21 i går kveld.

– Hvorfor lot dere skipet seile videre?

– Vi har foretatt de undersøkelsene som er mulig på et slikt åsted, og alle mannskapene er avhørt. I samarbeid med fagpersonene fra Kripos, og de fagpersonene vi har på taktisk etterforskning, så ble det besluttet at det ikke var formålstjenlig å fortsette etterforskninga på selve skipet.

Samarbeider med politi i utlandet

Politistasjonssjefen forteller at mannskapene har forklart ting som forsterker politiets tanker rundt det som har skjedd.

– Generelt er det at en kvinne har kommet om bord i Amsterdam, og at hun ikke har forlatt båten. Det er den versjonen vi forholder oss til, og som er det vi går til retten med i dag.

– Hvor sikre er dere på at hun har vært om bord i båten?

– Samlet sett finner vi det riktig å gå til retten i dag og be om fire ukers varetekt.

– Hvordan er samarbeidet med utenlandske myndigheter?

– Det er etablert etterforskning i Amsterdam som går på sikring av spor tilknyttet havna og person i havneområdet. Etterforskningen foregår parallelt, og det er etablert kontakt med lokalt politi i Narvik.

Ber om fire ukers varetekt

Basert på GPS-loggen, har politiet fått tilsendt seilingsruten som båten har tatt på sin vei fra Amsterdam til Narvik. Via Schengensystemet, har de bedt om at funn av person i tilknytning til seilingsruten meldes til norsk politi.

Politiet går klokken 13 i dag i fengslingsmøte i Ofoten tingrett. Der vil politiet be om at den siktede greske sjøoffiseren settes i varetekt i fire uker.

Created by InfoDispatcher

ETTERFORSKER MULIG DRAP: Politiadvokat Torgeir Kvitvik og politistasjonssjef Egil Sletteng ved Narvik politistasjon på en pressekonferanse ved Narvik politistasjon mandag.

Created by InfoDispatcher

«Anangel Explorer» har vært i havneområdet i Narvik siden lørdag. Politiet har søkt i den aktuelle delen av båten med kriminalteknisk hund, som markerer for blod og andre kroppsvæsker.