Hopp til innhold

Lærere spiller data i skoletida

Et nytt dataspill skal gjøre fremtidens lærere bedre skikket til å takle elever.

Undervisning av elever simuleres gjennom dataspill på lærerutdanningen

Slik kan den nye undervisningen av lærerstudenter bli i framtia. Gjennom et rollespill på datatmaskin skal de øve på å takle elever i et klasserom, før de drar ut i praksis.

Foto: Lars Erlend Øymo / NRK

Det er ved lærerutdanningen i Bodø spillet skal lages.

Undervisningen av skoleelever simuleres via en datamaskin. Målet er å gjøre studentene bedre skikket til å takle elever før de skal ut som lærere i det virkelige liv.

Viser følelser

Lektor Kari Eldby ved lærerutdanningen til Høgskolen i Bodø

Lektor Kari Eldby ved lærerutdanningen til Høgskolen i Bodø.

Foto: Lars Erlend Øymo / NRK

- Man gjør handlinger med pc-musa. Det kan for eksempel være å gi en klem. Spillet simulerer intelligens og viser følelser. Elevene i spillet reagerer på dine handlinger som lærer, forklarer lektor Kari Eldby ved Høgskolen i Bodø.

Som lærer i spillet får studentene øve seg på elever som reagerer på alt de sier å gjør. Studentene de må derfor tilpasse seg og sine handlinger etter hva som skjer i dataspillet.

Microsoft er interessert

- Hvis man som lærerstudent har spilt spillet, kan man vise det på storskjerm i klassen. Da kan man diskutere og analysere hva som skjedde, og finne ut hvorfor elevene reagerte som de gjorde på dine valg som lærer, sier Eldby.

Dataspill simulerer klasserom med elever for lærerstudenter

Spillet skal være ferdig i 2010 og kommer til å koste 2 millioner kroner.

Foto: Lars-Erlend Øymo / NRK

- Det var en idé som kom fra en dekan her, som tenkte på at det brukes simulatorer i andre utdanninger. For eksempel i flyverutdanning, forteller Eldby.

Det betyr at disse lærerstudentene på Høgskolen i Bodø kan bli de første i verden tar i bruk samme verktøy som blant annet piloter og flygere i utdanningen sin.

Lærerstudenter ved Høgskolen i Bodø

Lærerstudenter ved Høgskolen i Bodø.

Foto: Lars Erlend Øymo / NRK

- Jeg synes spillet virker veldig bra. Da jeg skulle ut i praksis var jeg veldig nervøs og hadde ikke noe særlig lyst til å gå inn i et klasserom med masse elever. Jeg følte meg rett og slett veldig liten. Men med spillet får man et litt bedre innblikk i hva som venter i det virkelige liv, sier lærerstudent Irene Fossen ved Høgskolen i Bodø.

SE VIDEO:

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Og spillet kommer ikke bare til å bli brukt i den norske lærerutdanningen.

- Vi er i dialog med Microsoft. Resultatene av vårt prosjekt kan bli avgjørende for om dette blir tatt i bruk i andre land, sier Eldby.