NRK Meny
Normal

Kystvakten vurderer redusert aktivitet

Kystvakten har en underdekning på årets budsjett på 10 millioner kroner, og vurderer nå å redusere aktiviteten.

KV Nordkapp

Økte personellkostnader og økte vedlikeholdsutgifter gjør at Kystvakten nå vurderer å redusere aktiviteten sin.

Foto: Forsvaret

Årsaken til denne underdekningen er økte personellkostnader og økte vedlikeholdsutgifter, skriver Senior stabsoffiser Steve Olsen i Kystvakten i en pressemelding.

Steve Olsen, sjef for KV Nord

Senior stabsoffiser Steve Olsen i Kystvakten.

Foto: Ane Høyem / NRK

– Et forberedende tiltak vi gjør for å holde budsjettrammen er å vurdere å kutte seilingsdøgn for Kystvakten i den resterende perioden av året. Vi vurderer også alle andre muligheter for å holde budsjettet uten å kutte i seilingsdøgn. Dette er en pågående prosess som ikke er konkludert, skriver han videre.

Får ikke hente inn folk

I august skrev NRK at Kystvakten ikke får hente inn folk og frykter de må legge båter til kai. Den indre kystvakten sier de må kutte 99 seilingsdøgn ut året fordi de ikke lenger får hente inn erstattere ved sykdom og annet fravær.

Generalinspektøren for Sjøforsvaret har pålagt Kystvakten å bruke færre stillinger enn de har gjort de siste årene. Totalt får de bruke 375 offisershjemler, noe som er 20 færre stillinger enn hva som har vært vanlig.

Enkelt forklart betyr det at Kystvakten ikke får hente inn ekstra mannskap ved sykdom, kursing og annet fravær. Ifølge avisa betyr det 99 færre seilingsdøgn ut året for Den indre kystvakten.

Flyttes fra Nord-Norge?

Kystvaktens KV Farm

Kystvaktskipet «KV Farm» ligger til kai. Nå frykter Kystvakten at det kan skje langt oftere, fordi de ikke lenger får hentet inn folk ved fravær.

Foto: Vegard Breie / Kystvakten

I juli i år kom det fram i en hemmeligstemplet rapport at Kystvakten ikke lenger skal styres fra Nord-Norge. Dersom disse forslagene holder fram til forsvarssjefens fagmilitære råd (FMR) skal overleveres forsvarsministeren 1. oktober, kan det gå hardt ut over arbeidsplasser i Nord-Norge – så mange som 90 arbeidsplasser rammes.

Dersom den foreløpige anbefalningen fra forsvarssjefen og hans ledergruppe holder seg til 1. oktober, vil Sortland rammes hardt, ettersom hovedbasen til Kystvakten ligger der.

Tanken er at basen skal flyttes til Haakonsvern orlogstasjon utenfor Bergen, og Barentshavet skal dermed overvåkes derfra. Også basen på Trondenes utenfor Harstad legges ned, i følge Aldrimer.no.

Saken oppdateres.