Hopp til innhold

Kystfiskerne har solgt for fire milliarder så langt i år

Norske fiskere har aldri tjent så mye penger som første halvår i år. – Prisene er på vei opp, og optimismen råder, sier fisker Stein Ronny Vornes (27).

Stein Ronny Vornes

FORSIKTIG OPTIMIST: For to år siden tok den unge fiskere fra Myre i Vesterålen sjansen, og investerte 12 millioner kroner i egen arbeidsplass. Han kjøpte den 50 fot store MS «Klotind» fra sin tidligere arbeidsgiver.

Foto: Silje Helene Nilsen/Sortlandsavisa

For to år siden tok den unge fiskere fra Myre i Vesterålen sjansen, og investerte 12 millioner kroner i egen arbeidsplass. Han kjøpte den 50 fot store MS «Klotind» fra sin tidligere arbeidsgiver. Fiskebåten har en total kvote på 124 tonn sløyd fisk.

– Dette året har begynt bra. Men det har vært to magre år. Jeg har flere ganger spurt meg selv om det er verdt alt strevet. Det går rundt, men jeg har ikke hatt inntjening på båten. Det jeg tjener går til å betjene lån og avdrag, sier Vornes til NRK.no.

Det betyr at det finnes lite penger til å vedlikeholde båten eller investere i større kvoter.

– Større kvote står høyest på ønskelista. Men det har jeg ikke råd til.

Rekordinntekter

Norske kystfiskere har så langt i år fanget fisk til en verdi på over fire milliarder kroner. Dermed er rekorden fra 2012, slått. Også eksporten av fisk har vært rekordartet.

Det eventyrlige skreifisket bidratt til en økning i eksporten av fersk torsk på over 65 prosent, viser tall fra Norges sjømatråd.

Og forklaringa til denne suksessen er enkel, ifølge Norges Fiskarlag.

– Vi har tatt på land et rekordhøyt kvantum. I tillegg har vi fått en liten prisøkning, sier leder Kjell Ingebrigtsen i Norges Fiskarlag.

– Historisk

Han tror neste år kommer til å bli enda bedre enn i år, selv om torskekvotene kan bli lavere i 2015.

– Ja, jeg tror dette kan gjentas. Dersom prisene øker, sier Ingebrigtsen.

Bransjeansvarlig Ove Johansen for torsk i Norges sjømatråd sier at årets torskesesong er historisk.

– Det vi har opplevd i årets første fire måneder har vi aldri sett maken til tidligere. Det gjenspeiler også eksporten av torsk hittil i år.

Johansen tror norske fiskere nå er i ferd med å legge de dårlige årene bak seg.

Lave torskepriser og høye kvoter har bidratt bygd opp markedet utenlands. Nå får vi nyte godt av dette etter hvert som kvotene blir mindre, sier Ove Johansen.

Vil ha høyere priser

Stein Ronny Vornes

Allerede som 20-åring kjøpte Stein Ronny Vornes seg egen sjark. For to år siden ble den solgt og han investerte i en fiskebåt med en total kvote på 124 tonn sløyd fisk.

Foto: Silje Helene Nilsen/Sortlandsavisa

Stein Ronny Vornes er akkurat kommet hjem til Myre etter å ha deltatt på blåkveitefisket på Tromsøflaket. Nå venter fiske på sei, hyse og uer resten av året.

– Markedsprisene på samtlige av disse fiskeslagene er på vei opp – blåkveite så mye som 25 prosent. Det må man jo bare glede seg over.

Han legger ikke skjul på at det er tungt arbeid å være fisker – spesielt når du er alene.

– Kvoten på min båt tilsier at vi kunne vært to. Men det er umulig å få tak i kompetente folk. Alle reiser offshore, hvor de har god lønn, forutsigbarhet og andre gode ordninger, sier Vornes.

Har ikke bestemt seg

Selv har han ikke bestemt seg for om han blir værende i yrket.

– Men jeg er optimist av natur. Dette året har begynt bra for fiskerne her på Myre. Får vi en prisøkning på to kroner kiloen til neste år, kan kvotene gjerne gå litt ned. Da vil vi gå litt i pluss, sier Stein Ronny Vornes.

27-åringen får støtte fra Norges Fiskarlag, som understreker at det faktisk koster penger å fiske så mye fisk som hentes opp i dag.

– Den daglige omkostningen med å ha et fartøy i drift er store, sier fiskarlagsleder Kjell Ingebrigtsen.