Hopp til innhold

– Kvinner dropper å anmelde voldtekt og overgrep

Flere jenter dropper å anmelde voldtekt og overgrep fordi politiet somler med etterforskninga. I Bodø har en sak blitt liggende i snart tre år. – Enormt frustrerende, sier bistandsadvokat, som nå slår alarm.

Politiet somler med voldtektssaker

KRITISK TIL POLITISOMMEL: Kristin Hammervik er bistandsadvokat for flere jenter som vegrer seg mot å anmelde seksuelle overgrep.

Voldtekt anmeldt 18. januar 2011: Mistenkte ble varetektsfengslet, men ble sluppet ut og etterforskningen lagt død. I februar i år fikk advokaten en skriftlig beklagelse fra politiet. – For fornærmede har ventetiden vært ubeskrivelig tung. Hun har store problemer i det daglige, og behovet for å komme videre er årsaken til at hun sliter.

Sitat fra brev til politimesteren i Salten og Statsadvokaten i Nordland

Voldtekt anmeldt 3. juni 2012: Bistandsadvokat ble først oppnevnt ett år senere, den 8. mai 2013. De siste etterforskningsskritt ble foretatt sommeren 2012.

Sitat fra brev til politimesteren i Salten og Statsadvokaten i Nordland

Anmeldelse av mishandling i nære relasjoner 24.juli 2012: Det er ikke foretatt etterforskningsskritt siden desember 2012. Jenta har vært i tvil om hvorvidt hun ønsker sin far straffet. – Det er offentlig påtale i denne type saker, og det er viktig at vegring ikke vegring i forhold til anmeldelse blir en sovepute.

Sitat fra brev til politimesteren i Salten og Statsadvokaten i Nordland

Anmeldelse av seksuelt overgrep 16. oktober 2012: Siktede har erkjent straffskyld. Det har ikke foregått etterforskning siden november 2012. Ventetiden er en stor belastning for fornærmede.

Sitat fra brev til politimesteren i Salten og Statsadvokaten i Nordland

Anmeldelse av seksuelt overgrep av barn 16. november 2012: Saken gjelder seksuelle overgrep fra 5-6-årsalder til jenta ble 11 år. – I sommer fikk jeg lovnad om at saken skulle prioriteres og oversendes statsadvokaten. Hvorvidt dette har skjedd, vet jeg ikke.

Sitat fra brev til politimesteren i Salten og Statsadvokaten i Nordland

Anmeldelse av voldtekt 3. mars 2013: Saken er ferdig etterforsket for flere måneder siden, og burde på nåværende tidspunkt vært påtaleavgjort. – Saken har vært grundig omtalt i media over flere uker, og ventetiden er en stor belastning for min klient.

Sitat fra brev til politimesteren i Salten og Statsadvokaten i Nordland

På halvannet år har bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik hatt fem unge kvinner som har vært utsatt for voldtekt eller seksuelle overgrep til samtale, og som har valgt å ikke gå til politiet for å anmelde gjerningsmannen.

Snur i døra

– De kommer hit og forteller historien sin, men tør ikke oppsøke politiet for å anmelde gjerningsmannen. Det frykter at sakene skal bli liggende hos politiet og at ventetiden skal bli vanskelig å takle. Det er fullstendig uholdbart, mener advokaten.

Jentene er svært opptatt av er hvilke konsekvenser en anmeldelse vil få for dem.

– En ting er redselen for ikke å bli trodd. Hvor lenge ville du klart å vente på at politiet skulle gjøre jobben sin. Ville du klart å sette livet på vent i tre år, spør Hammervik.

Flere overgrepssaker i Salten politidistrikt har ligget lenge. I en sak har en ung kvinne ventet i snart tre år og ennå er ikke politiet ferdig med etterforskningen.

Hammervik avviser at hun anbefaler jentene å ikke gå til politiet.

– Nei, det kan jeg ikke gjøre. Men jeg bruker lang tid på å fortelle dem hva de har i vente og hvordan systemet fungerer.

Anmeldte mann for voldtekt

I februar fortalte NRK om en 19-årig jente som hadde ventet i to år på at politiet skulle etterforske en alvorlig sedelighetssak ferdig. Nå er det gått ytterligere noen måneder, og etterforskningen begynner å nærme seg tre år

En mann er siktet i saken, men den unge kvinnen venter fortsatt på politiet.

– Jeg har møtt på ham flere ganger etterpå, og er redd for å gå ut. Livet er blitt satt på vent, fortalte jenta til NRK.ni i februar i år.

Hun mener politiet har ikke gjort jobben sin med å gi henne den beskyttelsen hun føler hun trenger.

– Jeg føler meg tråkket på, det føles som et nytt overgrep fra politiets side. Det hender at jeg tenker at det kanskje ikke var verdt det. Men det er jo ikke bare for min egen del at jeg anmeldte saken. Jeg ønsker ikke at dette skal skje med flere jenter, sier hun.

Etterforsker 70 overgrepssaker

Salten politidistrikt har i dag 70 saker som omhandler seksuelle overgrep under etterforskning. Saken om den 19-årige jenta har politiet lagt bort.

Men bistandsadvokaten sier mange overgrepssaker har blitt liggende hos politiet, og mener at den lange behandlingstiden er lite tillitvekkende for politiet.

– Jeg har gjort mine refleksjoner over ressurssituasjonen i Salten politidistrikt. Er det for lite ressurser, eller blir ressursene disponert på feil måte, sier hun til NRK.no.

Skriver brev til politimesteren

Bistandsadvokat Kristin Fagerheim Hammervik mener politiet opptrer klanderverdig, og har nå skrevet brev til politimesteren i Salten og statsadvokaten i Nordland.

– Dette er uholdbart og uforstandig. Det skal ikke være slik. Derfor har jeg sagt til min klienter at jeg vil involvere politimesteren og statsadvokaten i det mangelfulle straffesaksarbeidet.

(artikkelen fortsetter under)

sALTEN POLITIDISTRIKT, Bodø politistasjon

Flere overgrepssaker i Salten politidistrikt har ligget lenge. I en sak har en ung kvinne ventet i snart tre år og ennå er ikke politiet ferdig med etterforskningen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Regjeringens mål er at det skal ta maks 120 dager å avgjøre om en sak skal henlegges, eller om politiet skal ta ut tiltale. Tall fra Riksadvokaten viser at landets politi sett under ett bruker i snitt 195 dager på voldtektssaker.

I Salten politidistrikt går det ytterligere 60 dager før politiet tar en avgjørelse om saken skal prøves for domstolen eller henlegges.

I saker som faktisk ender med tiltale, bruker politiet enda lengre tid. 217 dager i snitt på landsbasis per 1. juli 2012, viser tall Riksadvokaten har utarbeidet for VG.

Etterforskere blir satt til trafikkjobbing

Politiadvokat Bjarte Walla ved Salten politidistrikt beklager den lange saksbehandlingen. Spesielt saken hvor det nærmer seg tre år siden den ble anmeldt.

Politiadvokat Bjarte Walla i Salten politidistrikt

Politiadvokat Bjarte Walla i Salten politidistrikt ser at kritikken fra bistandsadvokaten ikke er helt uberettiget. – Det er trist, sier han.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Dessverre befinner denne saken seg fortsatt på etterforskningsstadiet. Det er vi lei oss for. Vi ønsker at både denne og andre saker skal etterforskes så raskt som mulig. Vi er klar over at lang saksbehandlingstid kan påføre fornærmede belastning. I tillegg kan det få negative straffeutmålingsmessige konsekvenser, sier politiadvokaten.

Ifølge politiet er det flere årsaker til at etterforskningen er inne i sitt tredje år.

– For det første er saken kompleks, og har flere fornærmede. For det andre har politiet i denne perioden måttet prioritere andre alvorlige saker som omhandler overgrep mot barn. Disse sakene krever spesialisert og kompetent personell.

I perioder må etterforskerne gå inn i ordinær ordenstjeneste.

– Det betyr at de må ut og patruljere i gatene og sjekke trafikk istedenfor å jobbe med disse sakene. Da blir etterforskningen stående i stampe, sier Walla.

Han synes det er uheldig at fem jenter har droppet å anmelde voldtekt og overgrep når de hører ta så lang tid.

– Veldig uheldig. Det at en gjerningsmann ikke blir stilt til rette er uheldig både for den fornærmede, for politiet og for samfunnet, sier Bjarte Walla.

Anmeldte mann for voldtekt – i to år har saken støvet ned hos politiet

LIVET SATT PÅ VENT: I snart tre år har den 19-årige jenta ventet på at politiet avgjøre om anmeldelsen hennes ender med tiltale av mannen som skal ha forgrepet seg på henne. – Det er tungt psykisk. Det føles som et nytt overgrep, sier hun.