Hopp til innhold

Kvinne alvorlig skadd etter å ha blitt angrepet av ku med kalv

Torsdag morgen ble en kvinne i 50-årene alvorlig skadd da ei ku med kalv gikk til angrep. Kvinnen får nå intensiv behandling for skadene på Helgelandssykehuset.

Ku med kalv gikk til angrep på kvinne på Storvoll i Rana

GIKK TIL ANGREP: Det var en av disse kuene på gården på Storvoll i Rana som gikk til angrep på en kvinne i 50-årene.

Foto: Benjamin Strøm Bøen

Politiet fikk melding om kunagrepet klokka 08.52, og nødetatene rykket ut til Storvoll i Rana.

– Da politiet kom til stedet var ambulansen på plass og ga kvinnen førstehjelp. Kvinnen var da ved bevissthet. Hun ble sendt til sykehus i anbulansehelikoter, opplyser fungerede vaktleder Vebjørn Svidal ved Mo politistasjon.

Havnet mellom kua og kalven

Hendelsesforløpet er litt uklart, men ifølge et vitne skal skal kvinnen ha havnet mellom kua og kalven, som angivelig førte til at kua angrep kvinnen.

Kua, som står i en innhegning like ved gården, er ikke ei melkeku. Arbeidstilsynet er rutinemessig varslet om ulykken, og saken blir etterforsket som en arbeiodsulykke.

– Vi har blitt varslet om at det skjedde en ulykke som involverer en person og en ku med kalv, bekrefter tilsynsleder Angela Westphal i Arbeidstilsynet i Nord-Norge.

Får intensiv behandling for alvorlige skader

Storvoll i Rana

Ifølge sykehuset i Rana er tilstanden alvorlig, men stabil for kvinnen. Akuttmottaket ved Helgelandssykehuset opplyser at det skal dreie seg om blant annet benbrudd.

– Tilstanden hennes er stabil, men hun har alvorlige skader og får intensiv behandling, opplyser behandlende lege Gard Stokke ved Helgelandssykehuset avdeling Rana til NRK.

Sterkt morsinstinkt

Morsinstinktet til kyr kan være sterkt, forteller forsker ved Veterinærinstituttet, Kristian Ellingsen-Dalskau.

kr_dalskau

Forsker Kristian Ellingsen-Dalskau sier det ikke er uvanlig at kyr med kalv går til angrep.

Foto: Veterinærinstituttet

– Selv om de fleste kyrne er rolige, kan de bli aggressive når de har kalv og spesielt dersom de føler at kalven er truet. Det er absolutt en risiko knyttet til å komme mellom kua og kalven, sier forsker Kristian Ellingsen-Dalskau ved Veterinærinstituttet.

Dersom det er kjøttfe er risikoen enda større, skal vi tro forskeren:

– Disse er et hakk villere en melkeku-rasene, og kan være mer beskyttende ovenfor kalven ettersom de går lengre med kalvene enn det melkekyr gjør, sier han.

Ellingsen-Dalskau uttalte seg også til NRK sist gang det skjedde et alvorlig ku-angrep.

I mai i fjor døde en kvinne i 80-årene av skadene hun fikk da hun ble angrepet av en ku i Rødøy kommune i Nordland. Kvinnen skal ha forsøkt å hjelpe den kalvende kua sammen med ektemannen. Mannen fikk kun lettere skader. Kua ble i samråd med familien avlivet etter hendelsen.